StoryEditor

Žitňanská chce Harabina poslať za mreže

28.11.2011, 13:47
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Harabin údajne porušil svoje povinnosti aj tým, keď zmenil senát v kauze Tipos.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) dnes podala už štvrtý návrh na disciplinárne stíhanie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Skutky, ktorých sa mal Harabin dopustiť, sú podľa nej nezlučiteľné s výkonom sudcovskej funkcie. Za zasahovanie do nezávislosti súdu mu podľa servera aktualne.sk môže hroziť 2 - 8 rokov väzenia.

Spolu s návrhom na disciplinárne stíhanie poslala Žitňanská na Ústavný súd SR aj návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie Harabinovi. Zároveň chce, aby Ústavný súd SR jej dnešné podanie spojil s podaním z 25. novembra 2010 do jedného konania a vytýčil termín pojednávania.

Dnešný návrh na disciplinárne stíhanie má podľa ministerky šesť bodov. "Štyri považujeme za nezlučiteľné s výkonom funkcie sudcu," povedala Žitňanská. Podľa nej Harabin porušil svoje povinnosti, keď menil zloženie senátov na Najvyššom súde SR, vrátane senátu, ktorý rozhodoval v kauze Tipos. Šéf súdu mal v rozpore so zákonom poveriť svojím zastupovaním iných sudcov a dovoliť, aby robili opatrenia v rozvrhu práce. Napokon mal Harabin porušiť zákon tým, že na súde nebolo dodržiavané náhodné prideľovanie súdnych prípadov. O dovolaniach na súde podľa Žitňanskej rozhodoval iba jeden senát.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:39