StoryEditor

Radičovej budúcnosť je v prezidentských voľbách

29.10.2011, 16:34
Autor:
TASRTASR

Politická budúcnosť Ivety Radičovej bude v najbližších prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na rok 2014. Zhodli sa na tom sociológ Pavel Haulík a politológ Miroslav Kusý, ktorých TASR oslovila, aby vyhodnotili avizovaný odchod premiérky z SDKÚ-DS.

"To, že sa odpúta od svojej strany, by jej malo vytvoriť širší priestor na oslovovanie voličov v rôznych segmentoch politickej scény," povedal Haulík. Podľa Kusého sú dva roky "pohodlný čas" na to, aby Radičová pripravila prezidentskú kampaň, alebo založila vlastnú stranu. Haulík si však myslí, že premiérka už v straníckej politike žiadne ambície nemá. "Zakladanie vlastnej strany alebo návrat do SDKÚ je málo pravdepodobné," povedal.

Kusý vníma odchod Radičovej z SDKÚ-DS ako logický krok v duchu vyspelej politickej kultúry. "Premiér, ktorého vláda padne, z toho vyvodzuje dôsledky," povedal. Radičová podľa neho oznámila odchod zo strany ešte pred voľbami preto, že v nej nemala potrebné zázemie a cítila iba vlažnú podporu. Haulík to tak nevníma. "V poslednom období som nemal pocit, že by Iveta Radičová mala zásadne iné postoje ako malo vedenie SDKÚ," povedal sociológ.

Oznámenie o odchode Radičovej zo strany podľa Haulíka zásadným spôsobom neovplyvní preferencie SDKÚ-DS, pretože nejde o stranu "jedného človeka". Sociológ povedal, že voliči, ktorí sa hlásia k SDKÚ, majú vyhranené predstavy o tom, ako by sa mala politika na Slovensku vyvíjať. Dnešné oznámenie premiérky sa podľa Haulíka bude ťažko interpretovať voči preferenciám, pretože stále nie je známe, ako voliči vyhodnotili vládnu krízu. "Toto je jeden moment, ktorý môže ovplyvniť preferencie smerom nahor aj nadol," povedal. Kusý si naopak myslí, že odchod Radičovej z SDKÚ-DS sa na preferenciách strany určite prejaví.

Iveta Radičová dnes na rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS oznámila, že vystúpi zo strany. Oficiálne tak urobí po kongrese v marci 2012, ktorý sa uskutoční po predčasných parlamentných voľbách. V nich už kandidovať nebude.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:37