StoryEditor

Lipšic: Kaliňákov tender bol šitý pre konkrétnu firmu (video)

14.01.2010, 12:46
Autor:
TASRTASR
Tender na upratovacie, stavebno-montážne, čistiace a iné služby, ktorý zrealizovalo ministerstvo vnútra (MV), obsahuje veľa pochybností.

Tie evokujú podozrenie, že je predražený a našitý na jednu konkrétnu firmu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda KDH Daniel Lipšic. Reagoval tak na článok denníka Pravda, podľa ktorého MV nakúpilo tieto služby za 26 miliónov eur.

Lipšic má v tejto súvislosti na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) štyri otázky. "Aké činnosti vykonávala víťazná firma ISS Facility Service v minulosti? MV tvrdí, že nevykonávala len upratovacie služby, ale napr. aj stavebno-montážne. "Ale podľa výpisu z obchodného registra (OR) všetky stavebné činnosti tejto firmy sú registrované až od 8. mája 2008," upozornil.

Podľa Vestníka verejného obstarávania však firma, ktorá sa do tendra hlásila, musela preukázať, že v rokoch 2005, 2006 a 2007 vykonávala obdobné zákazky v pomerne veľkom rozsahu. "Keď firma, ktorá vyhrala tender, nemala v OR vôbec zapísanú stavebnú činnosť až do roku 2008, ako preukazovala vykonávanie obdobných činností v predchádzajúcich rokoch?" pýtal sa.

Poslanca tiež zaujíma, či je pravda, že z tendra boli vylúčení uchádzači, ktorí nevedeli zabezpečiť strážnu službu a zabezpečovali by ju cez subdodávateľov. "Pretože ani víťaz ju nevie zabezpečiť, keďže podľa informácií na stránke Národného bezpečnostného úradu spoločnosť nemá bezpečnostnú previerku," upozornil.

Lipšic sa tiež pýta, ktoré lokálne lacnejšie firmy ďalej zabezpečujú tieto služby. MV dnes totiž tvrdilo, že ak si jednotlivé útvary rezortu v regiónoch dokážu objednať služby lacnejšie u iných firiem, tak nie sú povinné postupovať podľa rámcovej dohody. "My máme informácie, že napr. na strednom Slovensku sú ceny lokálnych firiem o polovicu lacnejšie," povedal. Ministerstva sa tiež pýta, či je pravda, že rámcová zmluva bola neskôr rozšírená a dnes sa týka aj stavebných činností, ktoré pôvodne neboli jej predmetom.

 

VIDEO: Lipšic: Kaliňákov tender bol šitý pre konkrétnu firmu

&

 

Podpredseda KDH žiada odpovede na tieto otázky a predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) vyzýva, aby konal tak, ako v prípade exministra obrany Františka Kašického. Zároveň je pripravený dať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), a to napriek tomu, že tento nemal k spomínanému tendru výhrady.

"Aj v známom nástenkovom tendri nemal ÚVO žiadne pochybnosti. Žiaľ, jeho dnešné zloženie nie je garanciou transparentnosti verejného obstarávania. Neplní si svoju úlohu a je jedno, že ho vedie nominant SMK," vyhlásil. Lipšic sa domnieva, že v krátkej dobe sa môžu v rámci tendra preukázať zaujímavé prepojenia. "Ak budem mať dôkazy, tak ich predložím, o indíciách nie je korektné hovoriť na tlačovke," dodal.

Podľa denníka policajné stanice po celkom Slovensku už nebudú upratovať miestne upratovačky, ale firma ISS Facility Service so sídlom v Bratislave. Objednanie upratovacích prác stálo kreslo ministra obrany Františka Kašického, ktorý musel pre sporné tendre odstúpiť v roku 2008.

MV dnes cez svojho hovorcu Erika Tomáša reagovalo, že ešte vo februári minulého roka vyhlásilo štandardnú medzinárodnú verejnú súťaž na správu 1600 budov v rezorte, ktorá obsahuje mnoho služieb, ako stavebnomontážne a remeselné práce, servis a opravy náhradných zdrojov elektrickej energie či požiarnotechnických zariadení.

"Rezort vybral z piatich prihlásených uchádzačov spomínanú spoločnosť s najlacnejšou ponukou. Voči priebehu súťaže nebola vznesená žiadna námietka či iný revízny postup ani zo strany Úradu pre verejné obstarávanie ani ostatných uchádzačov," upozorňuje ministerstvo.

Zároveň tvrdí, že suma 26 miliónov eur, nie je reálnou cenou, ktorú zaplatí štát, ale len nepovinným maximálnym teoretickým odhadom. "Zároveň so zmluvou podpísanou v júni 2009 začal platiť aj interný predpis riaditeľa sekcie ekonomiky MV, že ak si jednotlivé útvary v regiónoch dokážu objednať služby lacnejšie u iných firiem, tak nie sú povinné postupovať podľa rámcovej dohody a naopak," dodal Tomáš.

01 - Modified: 2004-06-03 04:29:18 - Feat.: 0 - Title: Vláda o regiónoch: Rozdiely sa už nezväčšujú
01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:39