StoryEditor

Budapešti odpovie na spornú ústavu aj Most

27.05.2011, 00:00
Autor:
luklukhabhab

Budapešť dnes dostane od slovenskej strany odpoveď na prijatie kontroverznej Maďarskej ústavy. Podľa všetkého prejde vyhlásenie parlamentu, ktoré pripravila koalícia. Poslanci dopoludnia pristúpia k jeho schvaľovaniu.

Pochybnosti Mostu
Najväčší problém s reakciou Slovenska mali poslanci Mosta-Híd. Predseda ich klubu László Solymos v rozprave vyjadril pochybnosti, či je potrebné, aby Slovensko reagovalo na ústavu iného štátu. „Občania iného štátu si zvolili reprezentáciu, ktorá takúto ústavu prijala. Môže sa nám nepáčiť, dokonca nás môže aj iritovať, ale je to ústava iného štátu, nie naša.“ Napriek tejto dileme však podľa neho zdvihnú ruky za.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan hovorí, že osobne by niektoré veci z textu vyhlásenia vypustil. „Ale budeme rešpektovať to, čo vyšlo aj za našej účasti zo zahraničného výboru.“ Koalícia nebude mať problém ani s hlasmi Obyčajných ľudí, čo potvrdil Jozef Viskupič.

Národná rada má podľa návrhu zobrať na vedomie prijatie maďarskej ústavy, no zároveň odmietnuť jej akékoľvek exteritoriálne účinky. Smer-SD považuje reakciu koalície na maďarské aktivity za nedostatočnú. „Chýba nám v ňom jasná kritika maďarskej ústavy, prvky jej odmietnutia, a tiež žiadosť Národnej rady na vládu, aby konala,“ povedal podpredseda Smeru Marek Maďarič. Prekáža mu zároveň veta, že Národná rada berie na vedomie maďarskú ústavu. „Prečo to musíme konštatovať,“ pýtal sa.

Koalícia vs. opozícia
V parlamente sú pritom v hre dve podoby vyhlásenia. Opozičný návrh z dielne SNS je na rozdiel od koaličného ostrejší. Národniari žiadajú, aby parlament vyjadril „rozhorčené odmietavé stanovisko nad sériou protislovenských aktov či ostrý protest proti nemiestnym výrokom predstaviteľov Maďarska proti suverenite Slovenska“. „Maďarská politická špička sa nám vysmieva a rehoce do ksichtu našim vládnym predstaviteľom,“ takto v rozprave dôvodil potrebu ostrejšej reakcie líder SNS Ján Slota.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:15