StoryEditor

Vláda premýšľa, čo s Trnkom

26.04.2011, 00:00
Autor:
lukluk

Koalícia hľadá spôsob, ako sa poistiť, aby pri opakovanej voľbe nebol opäť zvolený Dobroslav Trnka. Fotenie hlasovacích lístkov po rozhodnutí Ústavného súdu je vylúčené. Rozdielne názory sú aj na možnosť zmariť opakovanú tajnú voľbu – a počkať si tak na voľbu verejnú. Šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Radoslav Procházka (KDH) je presvedčený, že koalícia má stále možnosť tajnú voľbu zmariť, teda si prevziať hlasovacie lístky a následne ich neodovzdať. „Právo nehlasovať je integrálnou súčasťou práv poslanca,“ povedal pre HN.

Koalícia však musí riešiť aj problém s verejnou voľbou. Prezident Ivan Gašparovič totiž minulý týždeň vrátil do parlamentu zmenu zákona, ktorá hlasovanie mala odtajniť. Zmena pravidiel sa tak odkladá. Ak by sa však koalícii podarilo prezidentove veto prelomiť, podľa niektorých ústavných právnikov nemusí – napriek rozhodnutiu Ústavného súdu – voliť šéfa prokuratúry tajne. „Národná rada môže konať iba v súlade s platným právnym poriadkom. Neviem si predstaviť, že by v takomto prípade volila podľa starého rokovacieho poriadku, teda tajne,“ povedal pre HN jeden z uznávaných ústavných právnikov, ktorý už nález Ústavného súdu – hoci ešte nebol zverejnený – videl, a preto chce ostať v anonymite.

To, či voľba musí byť nevyhnutne tajná, je pre poslanca Procházku otvorená otázka. Nemyslí si, že prípadné verejné zvolenie by akokoľvek ohrozilo legitimitu generálneho prokurátora. „Z rôznych hľadísk by bolo lepšie, ak by bol zvolený tajne, ale ja osobne budem rešpektovať väčšinovú dohodu.“

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:41