StoryEditor

Radičová: Vláda splnila lekárom všetky požiadavky

14.12.2011, 14:20
Autor:
TASRTASR

Vláda splnila všetkých 31 bodov Memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve. Na dnešnej tlačovej konferencii to po skončení rokovania kabinetu vyhlásila jeho šéfka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Podľa nej bolo formulované tak, aby vychádzalo z reálnych kompetencií súčasnej exekutívy, ktoré jej umožňuje Ústava SR do predčasných marcových volieb. Na jeho základe mala vláda poveriť ministra zdravotníctva, aby sa obrátil na poslancov Národnej rady (NR) SR pri presadzovaní dohodnutých legislatívnych zmien. "Čo aj urobil," podotkla.

Vláda dnes uložila šéfovi rezortu zdravotníctva, aby nepokračoval v procese transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Proces sa má zastaviť do schválenia novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorým sa transformácia zruší, alebo do rozhodnutia novej vlády o ďalšom postupe. Ako Radičová pripomenula, proces transformácie ešte predtým zastavil prezident Ivan Gašparovič. Okrem toho sa zrušili všetky uznesenia vlády z minulosti, na základe ktorých mal Ivan Uhliarik zrealizovať transformáciu.

"Vláda všetky záväzky presne tak, ako boli formulované, splnila," podčiarkla s tým, že tým pádom už nie je dôvod, aby Lekárske odborové združenie (LOZ) pokračovalo v štrajkových aktivitách. "Je poľutovaniahodné, že hoci sa naplnili všetky body memoranda, tak LOZ naďalej burcuje celú atmosféru," dodala. Vyzvala lekárov, aby si prečítali text memoranda, pričom určite prídu k záveru, že vláda ho do bodky splnila. Celú situáciu komentovala slovami, že tu bolo príliš veľa kriku, osočovaní a hystérie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:21