StoryEditor

Minister Maďarič dáva ruky preč od predraženej zmluvy

10.08.2012, 00:00
Digitalizácia. Na väčší archív stačí Národnej knižnici desatina toho čo bratislavskej univerzitnej.

Európske fondy vyhradené na digitalizáciu kultúrneho dedičstva míňa minister kultúry Marek Maďarič otáznym spôsobom. Mamutí centrálny digitálny archív, ktorý buduje Univerzitná knižnica v Bratislave je niekoľko násobne predražený. Tvrdí to odvolaný riaditeľ Slovenskej národnej knižnice v Martine, profesor Dušan Katuščák.

Knižnica v Martine plánuje takisto nákup megaarchívu s kapacitou 34 petabajtov. Jeho cenu má v schválenom projekte vyrátanú na 2,8 milióna eur. Bratislavská UKB minie na archív s kapacitou 25 petabajtov (plus ďalších záložných 25 petabajtov) neporovnateľne viac - až 33 miliónov eur.

Maďarič: nemali ju použiť
„Je to neodôvodnene vysoká suma. Ja som povedal, že nič sa nebude predražovať a žiadne kšefty sa robiť nebudú,“ vraví profesor na margo bratislavského archívu. Pre jeho vybudovanie UKB využila rámcovú zmluvu so spoločnosťou VT Group, ktorú Maďarič uzavrel v roku 2010 tesne pred parlamentnými voľbami.

HN predvčerom upozornili, že rámcová zmluva, po ktorej siahajú i ďalšie kultúrne inštitúcie je predražená. Oslovení IT špecialisti uviedli, že dohodnuté ceny sú minimálne na úrovni cenníkových a neboli vyrokované žiadne zľavy. Rezort tento fakt nevyvracia. Zodpovednosť za využitie kontraktu Maďarič presúva na predchodcu Daniela Krajcera.

„Nepochybne mohol vypovedať rámcovú zmluvu s VT Group a vysúťažiť iného centrálneho dodávateľa, alebo nabádať rezortné inštitúcie, aby si sami vysúťažili dodávateľov digitalizačných technológií,“ argumentuje hovorca rezortu Jozef Bednár. „Inštitúcie však naopak ešte pred voľbami v roku 2012 začali vystavovať objednávky na dodávky technológie s týmto konzorciom.“

Projekt v ohrození
VT group tvrdí, že ceny v rámcovej zmluve prehodnocuje a poskytuje zľavy. Exminister Krajcer vraví, že zmluva je po právnej stránke v poriadku. „Druhá vec je cena, ktorá vyplýva z negociácií pri konkrétnych objednávkach, takže nech sa nevyhovárajú,“ odkazuje Maďaričovi. UKB sa však výraznejšie zľavy získať nepodarilo. HN to potvrdil riaditeľ úseku elektronizácie a integrácie Alojz Androvič.

Digitalizácia kultúrneho dedičstva za celkom 217 miliónov eur môže stroskotať aj nedodržaní termínov. Najväčší projekt Národnej knižnice v Martine podľa Katuščáka stojí päť mesiacov a je ohrozený. „Celkom sa má zdigitalizovať 3,4 milióna objektov a ak Národná knižnica neurobí z toho 2,8 milióna tak celá prioritná os nemôže byť úspešná.“ Ministerstvo tvrdí, že prijíma kroky, aby Slovensko peniaze vyčerpalo. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:58