StoryEditor

Upratovanie podľa Smeru pokračuje

29.12.2011, 23:00
Ministerstvo obrany stále upratuje podľa zmlúv z časov šéfovania Jaroslava Bašku (Smer-SD).

Bývalý minister Ľubomír Galko (SaS) tvrdil, že plytvaniu urobil rázny koniec, rezort sa však bráni, že niektoré zmluvy vypovedať jednoducho nemohol. Na budúci rok tak zaplatí len za údržbu a upratovanie takmer pol milióna eur. Firma Prima Invest, ktorá sa stará o letisko v Kuchyni, výcvikový priestor Turecký vrch a kasárne v Malackách, má len za budúci rok zinkasovať 120-tisíc eur. Jej zmluva údajne patrí do „kategórie ťažko vypovedateľných“. „Pravdepodobnosť hroziacich sankcií a súdnych sporov bola neakceptovateľne vysoká,“ povedal pre HN riaditeľ Sekcie majetku a infraštruktúry rezortu Marián Viskupič.

Nejednoznačne a mätúco
Firma okrem toho upratuje aj ďalšie vnútorné priestory patriace pod rezort. „Zákazky v armáde má už dlho. Svoje si na nej zarobila,“ povedal o firme Viskupič. Právnička Andrea Cúgová vidí riziko vo vypovedaní zmluvy zo strany ministerstva. „Hrozila by im zo strany firmy žaloba. Vypovedanie je v zmluve definované veľmi nejednoznačne a zmätočne.“ Pripomína však, že konečné rozhodnutie by bolo na sudcovi.

Predražené zmluvy
Pôvodne uzatvorené rámcové dohody považuje súčasný riaditeľ za neefektívne a predražené. „Peniaze idú na práce, ktoré by si vedelo ministerstvo zabezpečiť aj z vlastných zdrojov. Navyše, ceny za práce boli nadhodnotené.“ Prima Invest rámcovú dohodu za predraženú nepovažuje. „Cena bola primeraná, zodpovedá ekonomickej situácii v danom období a je v súlade so zákonom o cenách,“ reagoval pre HN konateľ spoločnosti František Miga.

Vyrokovali nižšie ceny
S firmami, ktoré budú upratovať aj na budúci rok, ministerstvo vyrokovalo nižšie ceny. „Boli to náročné rokovania. Cenu za služby sme dokázali výrazne znížiť.“ Prečo bola firma Prima Invest ochotná pristúpiť aj na výrazne nižšiu sumu, vysvetlil jej konateľ takto: „Keďže došlo k výraznému zníženiu objemu finančných prostriedkov pridelených na roky 2011 a 2012, naša firma akceptovala toto rozhodnutie a musela sa prispôsobiť danej sume.“ Deväť z pätnástich rámcových zmlúv na upratovanie rezort vypovedal.

„Údržbu dokážeme zabezpečiť vlastnými silami. Vyžaduje si to však prijatie nových zamestnancov a nakúpenie novej techniky. Aj tak na tom ušetríme,“ konštatoval Viskupič.
Pre rezort nevýhodnú zmluvu, na základe ktorej sa dnes upratuje na Záhorí, pritom podpísal Viliam Jankech, vtedajší zástupca riaditeľa sekcie. Na rovnakej funkcii pôsobí dodnes práve pod Viskupičom. „Ako podriadený bývalého riaditeľa dostal príkaz ju podpísať, na výber nemal,“ reagoval súčasný riaditeľ na otázku HN, prečo nevymenil človeka, ktorý nevýhodnú zmluvu podpísal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:28