StoryEditor

Kraje stoja za Figeľom, znie správa z KDH pre Lipšica

14.05.2012, 00:00
Zatiaľ minimálne šesť z ôsmich krajských organizácií KDH podporí Figeľa.

Ešte v marcových voľbách získal podpredseda KDH Daniel Lipšic viac preferenčných hlasov ako jeho stranícky šéf Ján Figeľ. Už dnes je však viac ako pravdepodobné, že na júnovom sneme KDH na post šéfa Lipšic nedosiahne. HN zistili, že zatiaľ minimálne šesť z ôsmich krajských organizácií kresťanských demokratov podporí práve Figeľa.

Okrem najsilnejšej Trnavy stojí za súčasným lídrom KDH aj Bratislava, Lipšicova domovská organizácia. „Našu podporu má Figeľ, ktorý oznámil kandidatúru," povedal šéf Krajskej rady KDH v Bratislave Dušan Pekár. V hnutí vyvolávajú veľké rozpaky informácie, že podpredseda KDH Lipšic zvažuje založenie nového politického subjektu. „Očakávame, že sa Daniel Lipšic čím skôr rozhodne, či sa bude uchádzať o funkciu predsedu KDH,“ doplnil Pekár.

Lipšic chce oznámiť svoje rozhodnutie do konca mesiaca. Opakuje, že pripravuje obsahovú víziu pre sklamaných pravicových voličov – založenie úplne novej strany zatiaľ priamo nepotvrdil. Kvôli nespokojnosti so smerovaním KDH odišli naposledy, v roku 2008, ľudia okolo Vladimíra Palka a Františka Mikloška. Založili stranu Konzervatívni demokrati Slovenska, ktorá však voličov neoslovila.

Kraje KDH pre HN potvrdili, že Lipšic začal strácať podporu po nedávnom vyjadrení expremiérky Ivety Radičovej o ponuke do jeho údajnej novej strany. Podľa funkcionára z východného Slovenska, ktorý si želá ostať v anonymite, sa tým Lipšic dostal v strane do veľmi komplikovanej situácie. „Stojí pred väčším problémom, ako keď pred štyrmi rokmi opustili KDH jeho blízki ľudia a on sa rozhodol ostať,“ uviedol politik Kresťanských demokratov.

Podľa neho teraz Lipšic zvažuje viaceré scenáre vrátane odchodu z politiky. Samotný Lipšic však zatiaľ svoju budúcnosť nekomentuje. „Do konca mája sa určite vyjadrím,“ tvrdí.

Figeľova prevaha
Je pritom takmer isté, že podpredseda KDH nenájde svojich priaznivcov ani v Trnavskom kraji, ktorý na rozhodujúci júnový snem vyšle najviac delegátov. „V Trnavskej krajskej rade má predseda Ján Figeľ absolútnu podporu,“ uviedol tamojší šéf Alojz Přidal.

Marián Kvasnička z trenčianskej krajskej organizácie predpokladá, že Lipšic napokon súperiť s Figeľom ani nebude. „Pochybujem, že chce ísť do bitky, o ktorej vie, že bude prehratá.“ Predseda banskobystrickej rady Peter Muránsky by Lipšica najradšej videl na stoličke podpredsedu ako dosiaľ. Či sa o to bude Figeľ v prípade svojej výhry usilovať, sme sa nedozvedeli. Ten totiž nechce vnútrostranícku situáciu komentovať.
Okrem Lipšica sa mu nerysuje žiaden protivník. Verí preto, že na júnovom sneme obháji svoju funkciu. „Pred dvoma rokmi malo KDH v parlamente deväť poslancov a bolo v poradí šiestou stranou. Dnes ich má 16 a je dvojkou, čo považujem za dôležitý posun,“ hovorí sebavedome Figeľ, ktorý prevzal predsednícke žezlo po Pavlovi Hrušovskom pred troma rokmi. Podľa stanov si volí KDH svojho šéfa vždy po parlamentných voľbách.

Záhadná vízia
Najväčšou záhadou je Lipšicova pripravovaná obsahová vízia, o ktorej vedia len jeho najbližší kolegovia a priatelia. „Musíme ju predstaviť voličom, ktorí v týchto voľbách dali jasne najavo, že nemajú koho voliť,“ uviedla o nej podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská. Či ide o víziu pre novú stranu, nevedno. Lipšic o nej hovoril aj s Radičovou. O ich stretnutí ako prvé informovali HN.

Tvrdenie expremiérky, že dostala ponuku byť v jeho pripravovanej strane, poprel. Radičová neskôr uviedla, že nemá záujem byť v straníckych štruktúrach, iba sa zaujíma o veci verejné. „Radičová by mala ostať aktívna vo verejnom priestore, ale je to vec jej rozhodnutia,“ vyhlásil vtedy Lipšic. Viac o utajovanej vízii plánuje povedať až koncom mája, keď sa má vyjadriť aj ku kandidatúre. Petra Maťašovská

Preferenčné hlasy v marcových voľbách
Daniel Lipšic 104 635
Ján Figeľ 104 002
Zisk KDH 8,82 percenta hlasov
Zdroj: ŠÚ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:26