StoryEditor

Sudcovia Najvyššieho súdu chcú extra platy

17.02.2013, 23:00
Vyšší plat, byt, odmeny aj diplomatický pas -- to všetko žiadajú sudcovia Najvyššieho súdu.

„Miera našej trpezlivosti končí,“ ozývajú sa sudcovia Najvyššieho súdu. Kým štátna a verejná správa deklaruje, že musí šetriť, sudcovia okolo Štefana Harabina žiadajú pravý opak. Chcú zarábať viac ako 4 500 eur mesačne, okrem toho presadzujú pre seba ďalšie výhody. Dôvod? Tvrdia, že sú neustále platovo diskriminovaní, pretože sudcovia Špecializovaného trestného súdu zarábajú viac. 

Byty aj odmeny
Podľa dokumentu, ktorý má redakcia HN k dispozícii, žiadajú zavedenie funkčného príplatku, ktorý by dnes bol 1 572 eur. Dnes zarábajú približne tritisíc eur v hrubom, s príplatkom by mali toľko ako predseda vlády. Pre kolegov, ktorí nemajú trvalé bydlisko v Bratislave, požadujú motiváciu vo forme služobného bytu. Žiadajú tiež znovuzavedenie odmien, ktoré zrušila exministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Harabin dáva ruky preč
„Je neprípustné, že sa na Najvyššom súde vytvorili sudcovia dvoch kategórií. Nemá to obdobu na žiadnom Najvyššom súde členských krajín Európskej únie,“ leží im neustále v žalúdku takzvaný špeciálny príplatok, ktorý berú trestní sudcovia za vybavovanie odvolaní zo Špecializovaného trestného súdu.

Harabin zvolal na polovicu marca všetkých kolegov, aby schválili požiadavky, ktoré spísala na tento účel zostavená komisia. Jej správu už odobrila sudcovská rada. Šéf súdu pre HN vysvetlil, že „nie je autorom tohto nápadu“, a zvolaním pléna iba napĺňa literu zákona.  „Pred plénom sa nebude vyjadrovať, aby to nebolo zneužívané,“ uviedla jeho kancelária. 

Úmyslom sudcov je o požiadavkách rokovať s poslancami parlamentu. „Každým dobrým návrhom sa budeme určite radi zaoberať,“ reaguje predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Poslanec Madej však chce najskôr vidieť, ako budú návrhy odôvodnené. „Momentálne je predčasné sa k tomu vyjadrovať.“ Ďalší člen výboru Martin Poliačik (SaS) má pred splnením ich požiadaviek podmienku. „Rozprávať sa o platoch sudcov zvlášť v tejto situácii bude možné až potom, keď posťahujú svoje diskriminačné žaloby,“ vraví. Na Najvyššom súde sa zrejme o tomto diskutuje.

O 22 008 eur viac
U poslancov chcú docieliť takú zmenu zákona, ktorá by na Najvyššom súde dorovnala platy netrestných sudcov na úroveň trestných.

Špeciálny príplatok sa totiž okrem Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vypláca aj v trestnom kolégiu Najvyššieho súdu. Po zásahu Ústavného súdu v roku 2009 bol príplatok znížený zo šesťnásobku na dvojnásobok priemernej mzdy v Národnom hospodárstve, čo je momentálne 1 572 eur.

Komisia sudcov Najvyššieho súdu vyrátala, že vlani každý jeden zo sudcov trestného kolégia zarobil o 22 008 eur viac. „Vyzývame urýchlene na prijatie účinných opatrení na odstránenie nerovnakého odmeňovania,“ píše sa v správe komisie. Momentálne je na prvom súdnom dvore 87 sudcov, z toho 67 netrestných.

V minulosti Harabin navrhoval opak – aby trestní sudcovia špeciálny príplatok vrátili. Poberá ho i on sám.

„Akékoľvek prípadné legislatívne návrhy týkajúce sa funkčných príplatkov a odmeňovania sudcov budú musieť rešpektovať realitu v oblasti vývoja verejných financií,“ odkazuje sudcom ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca. Otázkou odmeňovania sudcov sa rezort teraz zaoberá v rámci prípravy Koncepcie stabilizácie a modernizácie justície. „Ide o legitímny príspevok do tejto diskusie.“   


Žaloby ubúdajú
Okresný súd Bratislava I. minulý týždeň prejednával hromadnú žalobu 14 sudcov občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Šesť sa rozhodlo žalobu celkom stiahnuť.  Ôsmi svoje finančné požiadavky okresali. Namiesto 150-tisíc eur za údajnú diskrimináciu z minulosti teraz žiadajú 30-tisíc eur (jeden sudca tisíc eur).

Sudcovia majú tento rok platy zmrazené, podobne ako ďalší ústavní činitelia. S takýmto zásahom súhlasili viaceré sudcovské rady pri jednotlivých krajských súdoch. Najvyšší súd sa k iniciatívne nepridal.

Nárok na špeciálny príplatok mali pôvodne len niektorí členovia trestného kolégia. Harabin sa však postaral o to, aby ho poberal každý senát, ktorý má pridelený prípad Špecializovaného trestného súdu. Komisia upozorňuje na to, že kvôli tomu vznikajú prieťahy.
 
„Sudca je motivovaný vybaviť vec až vtedy, keď mu napadne ďalšia vec tejto agendy, čo má vplyv na dĺžku a rýchlosť súdneho konania,“ konštatuje sa v správe.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:27