StoryEditor

Môj projekt sa dá považovať za skončený

25.05.2012, 00:00

Na Slovensku je tých lepších ponúk viacej, hovorí Zemková.

Verejne sa hovorí o tom, že Smer-SD chce výmenu na vašej stoličke. Ako to ovplyvňuje vašu prácu?
Myslíte, že ma niekto z politikov riadi? Nikdy ma žiaden politik neriadil.

Skôr sa pýtam na to, ako sa vám v takejto situácii pracuje.
Neberiem to ako akútne ohrozenie. Dokonca si myslím, že za istých okolností by sa dal považovať môj projekt na skončený. Naozaj ide o to, či budem robiť podpisového panáka alebo si nájdem iný problém na riešenie.

Myslíte si, že vaša úloha sa v súčasnosti končí?
Áno, prečítajte si môj projekt. Pochopíte, že sme už v jeho štvrtej fáze, ktorú možno tiež naštartujem. Ide práve o obnovu technológií a techniky.

Bola by teda vaša misia splnená, aj ak by došlo k výmene na čele RTVS teraz?
Áno. Môže k nej prísť na základe zákona alebo tak, že poviem, že mám lepšiu ponuku.

Máte ju?
Na Slovensku je tých lepších ponúk viacej. Postavme si otázku, kto príde robiť riaditeľa takéhoto kolosu za 2 400 eur v čistom? Do riadenia 106-miliónového rozpočtu.

Mohli by ste po odchode pôsobiť v mediálnej sfére?
Podľa zákona je moja funkcia funkciou verejného funkcionára. To znamená, že rok po jej ukončení existujú obmedzenia. Nemôžem napríklad pracovať v sfére, s ktorou som podpisovala zmluvy za posledné dva roky alebo ktorá môže mať konkurenčný charakter voči RTVS.

Je vhodné rozbiehať verejné obstarávanie na nákup techniky za 40 miliónov v takejto situácii?
Samozrejme, veď to nezávisí od generálneho riaditeľa. Ak by televízia každé dva roky čakala na nového riaditeľa, neurobí nič. Preto aj tak vyzerá.

Spravodajstvo STV je často kritizované. Je podľa vás kvalitné?
Som v tom príliš zaangažovaná, aby som mohla byť objektívna. Ja som si naň zvykla. Predtým som spravodajstvo STV veľmi nepozerala, pretože trpelo imidžom politickej slúžky. Naučila som sa ho sledovať a vidím v ňom rozdiely, vidím, že sa zlepšuje.

V poslednom čase odišli zo spravodajstva viacerí skúsení novinári. Prečo si ich televízia nedokáže udržať?
Asi im ponúkli niečo viac. My sme determinovaní platom generálneho riaditeľa. Všetky verejnoprávne médiá v Európe pôsobia ako liaheň. Zoberú si ľudí, ktorí vychádzajú zo škôl alebo si ich vychovajú. Tí ľudia potom idú do iných oblastí alebo súkromnej sféry.

Vy nemáte ambíciu si takýchto ľudí udržať?
My nevyrábame celebrity a osobnosti. My o nich informujeme a to je rozdiel.

Nepýtam sa na celebrity, ale na to, či nemáte zámer udržať si kvalitných redaktorov.
A ako ich v tomto systéme zaplatíte?

Čiže celý problém je len vo financiách?
V spôsobe ohodnocovania. Vo verejnoprávnej inštitúcii, v ktorej je kolektívna zmluva a mzdový poriadok, si nemôžem dovoliť hviezdu, ktorá bude mať desaťnásobne vyšší plat ako generálny riaditeľ. Súkromné médiá môžu a robia to.

Smer-SD chce aj ňaďalej koncesionárske poplatky. Vítate tento krok?
Ak by koncesionárske poplatky zostali, zostane aj médium verejnoprávne. Je potrebné povedať aj to, že ak by koncesionárske poplatky pokračovali ďalej, automaticky musím rátať s výpadkom 20 miliónov eur. Ak by sme dostávali peniaze zo štátneho rozpočtu, na rok 2013 by sme dostali 96 miliónov eur. Ak by sme sa vrátili ku koncesiám, z tých máme príjem len 72 miliónov. Zo zmluvy so štátom máme ďalších 14 miliónov, čo je dohromady len 86.

Takže pre vás by bolo ekonomicky výhodnejšie, aby sa koncesie zrušili?
Určite. Tým, že máte zákonnú istotu fixnej sumy a nevynakladáte ďalšie milióny na jej výber, omnoho komfortnejšie sa vám plánuje. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:35