StoryEditor

Časť opozície Fica chápe. Najmä Obyčajní

04.05.2012, 00:00
Ľudia okolo Matoviča avizujú, že niektoré návrhy Smeru podporia. Ide napr. o protikorupčné opatrenia alebo elektronickú verejnú správu.

Vláda Roberta Fica by mohla pre niektoré zo zámerov jej programového vyhlásenia nájsť podporu aj v radoch opozície. Niektoré návrhy Smeru-SD sa zapáčili najmä poslancom v klube Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

Červené alebo modré? Matovičovi na tom nezáleží
Líder Obyčajných Igor Matovič by napríklad podporil protikorupčné návrhy Smeru. V top dokumente vlády sa hovorí, že zavedie trvalú protikorupčnú linku, kde bude možné hlásiť pokusy o úplatky sudcov či prokurátorov. Sľubuje tiež, že zúži priestor na korupciu pri nakladaní s majetkom štátu a samospráv, pri prideľovaní dotácií alebo rozdeľovaní eurofondov.

„Na Slovensku sa hlasuje podľa toho, či je niečo červené alebo modré. Nám však nebude záležať na tom, či pôjde o koaličný alebo opozičný návrh,“ hovorí Matovič. Tvrdí, že ak Smer predloží návrhy zákonov, ktoré budú považovať za dobré, zahlasujú za ne.

Poslanec OĽaNO Igor Hraško uviedol, že by podporil napríklad návrh Smeru, ktorý dopomôže elektronizácii verejnej správy. „Malo to byť urobené už dávno. Vláda sa vo vyhlásení zaviazala, že urýchli tento proces. S týmto by som nemal žiaden problém, pretože to považujem za uľahčenie života pre bežných ľudí.“

Ďalší z matovičovcov Miroslav Kadúc súhlasí s časťou vyhlásenia, ktorá hovorí o obnovení dôvery občanov v justíciu a súdy. No aj on upozorňuje na vágnosť a nekonkrétnosť vyhlásenia: „Myšlienka je to veľmi dobrá. Rád by som však vedel, ako to chce vláda urobiť.“ Poslanci okolo Matoviča však zdôrazňujú, že aj keď s niektorými cieľmi vyhlásenia súhlasia, rozhodujúca bude konkrétna podoba návrhov, ktoré vláda predloží.

Aj Figeľ podáva ruku Smeru
O možnej podpore čiastkových opatrení včera hovoril aj predseda KDH Ján Figeľ. Hnutie je podľa neho ochotné diskutovať o znížení počtu poslaneckých mandátov, trestnoprávnej zodpovednosti firiem, o účinnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku či o zákone o lobingu. Figeľ povedal, že v týchto oblastiach podáva Ficovej vláde ruku na spoluprácu. Kresťanskí demokrati sú ochotní podporiť aj dobré protikorupčné opatrenia.

Všetky opozičné strany sa však zhodujú na tom, že programové vyhlásenie ako celok nepodporia. Hraško tvrdí, že 90 percent programu vlády berie negatívne, pozdáva sa mu len zvyšok. „Je tam veľa vecí, ktoré idú proti občanom. Napriek tomu, že vláda hovorí o istotách pre občanov, deklaruje napríklad zvýšenie majetkových daní, ktoré sa dotkne všetkých ľudí. Aj daň z príjmu sa má zvýšiť plošne, teda aj chudobným.“
Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) však uvažuje tiež o tom, že by sa pri hlasovaní o programovom vyhlásení zdržal. „Zatiaľ som ho prečítal dvakrát. Prečítam si ho ešte raz a dôkladnejšie. Zatiaľ som však skôr proti. Ak nepoznám cesty, ako chce vláda dosiahnuť ciele, je veľmi ťažké sa rozhodnúť,“ vysvetľuje Pollák. V parlamente sa včera začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády. K samotnému schvaľovaniu by malo dôjsť až budúci týždeň.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:59