StoryEditor

Mečiar: Nechcem pozorovať pochodujúce Maďarské gardy

25.01.2010, 06:13
Autor:
TASRTASR

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar nepovažuje ostražitosť ohľadom nacionalizmu maďarských politikov v čase pred parlamentnými voľbami v tejto krajine za prejav provinčnosti. "Radšej budem dnes vyzerať ako provinčný blbec, ako zajtra pozorovať pochodujúce Maďarské gardy," reagoval v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Mečiar na vyjadrenia predsedu SMK Pála Csákyho.

Csáky považuje vyťahovanie "maďarskej karty" pred slovenskými a maďarskými parlamentnými voľbami za prejav provinčnosti a nedostatku sebavedomia slovenských politikov. "Som si skoro istý, že nijaká slovensko-maďarská téma v maďarských voľbách nebude," poznamenal predseda SMK, podľa ktorého sa v Maďarskej republike na tejto téme ani nedajú získať predvolebné body, keďže o nej existuje celonárodný konsenzus. "Vyzýval som všetky maďarské politické strany, aby toto nebolo témou," pripomenul svoje vystúpenia v maďarských médiách, kde s podobným stanoviskom vystupovali aj maďarskí menšinoví politici zo Srbska a Rumunska.

Csáky reagoval aj na výroky slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý v súvislosti s kritikou slovenského kandidáta na člena Európskej komisie Maroša Šefčoviča zo strany europoslancov za maďarský Fidesz označil SMK za predĺženú ruku tejto strany na Slovensku. "Sú to hysterické výkriky dedinského richtára potom, čo už bolo všetko jasné," vyhlásil Csáky, ktorý diskusiu o Šefčovičovi za aféru nepovažuje, zvlášť ak dôveru europoslancov napokon získal.

"Je pravda, že ste s pánom Viktorom Orbánom (predsedom Fideszu, pozn. TASR) kamaráti," reagoval Mečiar na premiérov výrok o SMK ako predĺženej ruke Fideszu. "Ja mám desaťtisíc kamarátov," odpovedal Csáky, Mečiar však trval na tom, že v takom prípade je Orbán jedným z desiatich tisíc Csákyho priateľov.

Odpovedi na otázku, či Šefčoviča na post eurokomisára podporuje, sa Csáky vyhol, poznamenal len, že v minulosti mali "dobrú spoluprácu". Podľa Mečiara je Šefčovič nadstranícky kandidát, na ktorom sa vládne strany dohodli ešte pred podpisom koaličnej zmluvy. "Záleží na ňom, či bude šedá eminencia Európskej komisie, alebo sa stratí v mori chodieb," poznamenal Mečiar. Dodal, že Šefčovič bol kritizovaný za "jediný výrok, ktorý je politicky a právne úplne neškodný a takmer pravdivý". Šefčovičovi totiž maďarskí europoslanci prisudzovali výrok spred piatich rokov, podľa ktorého Rómovia zneužívajú sociálne dávky.

Obidvaja diskutujúci sa zhodli na tom, že osoby troch väzňov z Guantánama, ktorých majú previezť na Slovensko, by mali dôkladne preveriť slovenské tajné služby. "Je dôležité, aby naše špeciálne služby mali dobré kontakty so zahraničnými službami. Dúfam, že špeciálne zložky sú na tom lepšie ako tí, ktorí cvičili psov na popradskom letisku," vyhlásil Csáky.

"Bola to ústretovosť voči prezidentovi USA, ktorý sa zaviazal zavrieť tábor," komentoval rozhodnutie Slovenska doviezť väzňov Mečiar. Od momentu, keď vstúpia na naše územie ich budú chrániť naše zákony a ústava, vrátane prezumpcie neviny. "Samotný pobyt v Guantáname neznamená vinu. Podľa informácií amerického tretieho sektora tam boli ľudia väznení aj preventívne," povedal Mečiar, podľa ktorého je v tejto chvíli prvoradou úlohou zaistenie bezpečnosti slovenských občanov.

Obidvaja politici považujú situáciu v Afganistane za dlhodobý problém. Csáky pripomenul, že štát v modernom slova zmysle tam v skutočnosti neexistuje. "Málo ľudí vie, že jeden z terajších najväčších nepriateľov civilizácie, bin Ládin, bol v dobe boja v Afganistane proti Sovietskemu zväzu jedna z vedúcich osobností tohto boja, podporovaný USA. Prispieval peniazmi, prispieval výcvikom vojsk," pripomenul Mečiar zložitosť situácie v tomto regióne.

Predseda ĽS-HZDS zopakoval svoje výhrady k pripravovaným návrhom zákona o preukazovaní pôvodu majetku. "Ešte nikto sklo špinavou handrou nevyčistil. Tí, čo majú veľa peňazí, tí všetci preukážu," poznamenal Mečiar, podľa ktorého je zákon "zmetok od začiatku návrhu až po koniec", je v rozpore s ústavou, ale aj základnými ľudskými právami.

Mnohí poslanci sa podľa neho spoliehajú na to, že keď kvôli snahe pred voľbami zapáčiť sa voličom schvália nevykonateľný zákon, ktorý spôsobí Slovensku problémy doma, aj v celej Európe, Mečiar ho znovu dá na Ústavný súd (ÚS) SR a ten zákon znova zastaví.

"Niekedy, keď sa s hlúposťou nedá zápasiť, treba ju nechať, nech rozkvitne," vyhlásil Mečiar, ktorý uvažuje, že tentoraz podanie na ÚS nepodá, aby verejnosť uvidela praktické dopady zákona.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:44