StoryEditor

Mestských policajtov v Hrubanove stiahli z ulíc

19.06.2012, 00:00
V Hurbanove po sobotňajšej krvavej dráme platia výnimočné bezpečnostné opatrenia.

Mestskí policajti nechodia do práce. Pre obavu z možnej pomsty Rómov sa tak po porade so štátnou políciou rozhodla primátorka mesta Margita Zemková. „Z polície sme dostali inštrukcie, aby sa momentálne nezdržiavali v uniformách.“

Pred domom na Komárňanskej ulici, kde sa v sobotu strieľalo, stoja neustále dve policajné hliadky. „Stiahli nás sem zo širšieho okolia,“ hovorí policajt pri služobnom aute s topoľčianskou poznávacou značkou. Pred domom, na dvore ktorého je už z cesty vidieť množstvo odpadkov, sa vraj striedajú v pravidelných intervaloch.

Policajná hliadka stráži aj dom zastrčený v úzkej ulične v neďalekej obci Svätý Peter. Práve tu býva aj s manželkou hurbanovský mestský policajt Milan Juhász, ktorý v sobotu zastrelil troch Rómov a ďalších dvoch zranil. Za domom šteká pes, počuť hlasy, na zvonenie však nik nereaguje. 

 

Juhásza polícia včera obvinila z úkladnej vraždy, za mreže môže ísť až na doživotie. O motíve činu polícia mlčí, v Hurbanove sa hovorí, že príčinou skratu policajta mohli byť dlžoby Rómov, krádeže áut či vyhrážky Juhászovej rodine. Zbraň, z ktorej strieľal, mal nelegálne.

Špekuluje sa o tom, že policajt mal s Rómami rozoberať autá na súčiastky. Tí mu mali dlhovať peniaze. Primátorka Hurbanova Margita Zemková tvrdí, že o tom čítala len v médiách. „Motív vôbec nepoznáme. Ani si nevieme predstaviť, že by bola nejaká väzba medzi ním a Rómami,“ hovorí Zemková.

Mestskí policajti majú byť mimo práce len zopár dní, kým sa situácia upokojí. V práci tak nie je ani náčelník mestskej polície Marián Botoš. „Je to vynikajúci človek,“ je jediná veta, ktorú bol ochotný povedať na adresu svojho podriadeného. Stretnúť sa odmietol a mobil zložil s tým, že médií má už dosť.

Boli s nimi problémy
Marián, ktorý býva oproti domu, kde sa v sobotu strieľalo, tvrdí, že s Rómami v domoch oproti bývali problémy. „Zvykli robiť hluk. Napríklad túrovali pred domom autá.“ Viackrát vraj volal aj políciu, ani to však nepomohlo. Problémy s Rómami potvrdzuje aj primátorka: „Mali nejaké krádeže. Myslím si, že práve Juhász vyšetroval krádež v zberných surovinách.“

Miestny Róm Róbert Kováč tvrdí, že v nedeľu v noci, keď sa komunita lúčila s mŕtvymi, niekto po polnoci zaútočil na dom. „Hádzali na dom tehly a kamene,“ tvrdí Kováč. Policajti, ktorí včera strážili na ulici, tvrdia, že o žiadnom incidente nevedia.

Postrelený je v kritickom stave
Úrad špeciálnej prokuratúry dal návrh na vzatie Juhásza do vyšetrovacej väzby. „Naďalej prebiehajú procesné úkony. Preto k prípadu nemôžeme poskytnúť viac informácií,“ povedal policajný hovorca Michal Slivka.

Ďalší dvaja Rómovia, ktorých Juhász zranil, boli v nemocnici. „Pacienta sa podarilo stabilizovať, ale naďalej je v kritickom stave. Pacientka je už od soboty v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života. Dnes bola na vlastnú žiadosť prepustená do domáceho liečenia,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej nemocnice v Komárne Marta Csergeová.

Politické dôsledky
Tragédia rozhýbala aj politickú scénu. Poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Peter Pollák vyzval vládu na odvolanie splnomocnenca pre rómske komunity Miroslava Polláka. Hovorkyňa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) hovorí, že kabinet o jeho výmene uvažuje už dlhšie, a to z dôvodu, lebo sídli v Bratislave. „Cieľom vlády je presťahovanie úradu splnomocnenca tak, aby sa problematika neriešila od zeleného stola z Bratislavy, ale práve naopak, aby bol splnomocnenec v priamom kontaktne s akútnymi problémami rómskeho etnika,“ uviedla Beatrice Hudáková. Najčastejšie sa v súvislosti s presťahovaním úradu hovorí o východnom Slovensku, presnejšie o okolí spomínanej Spišskej Novej Vsi. 

01 - Modified: 2004-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy 33
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:24