StoryEditor

Dvojité občianstvo je rizikom do budúcnosti

18.11.2004, 23:00
Ak bude referendum v Maďarsku úspešné, občania cudzích štátov budú môcť získať štátne občianstvo tejto krajiny. Maďarský prezident Ferenc Mádl pred pár dňami označil snahu o zjednodušenie udelenia občianstva za historické zadosťučinenie. Predstavitelia štátov, kde žijú početné skupiny tohto etnika, však vyjadrujú isté obavy. "Dvojité občianstvo je neželaný prvok," povedal na túto tému expert na ústavné právo Peter Kresák.

Zásah do suverenity
Minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan označil dvojité občianstvo za "koncept, ktorý nie je v rámci EÚ moderný". Maďarsko sa podľa Kresáka vystavuje riziku vážnych problémov, pretože bude mať občanov dvoch kategórií: tí, ktorí trvale žijú v zahraničí, totiž zrejme nebudú môcť využívať niektoré práva, napríklad volebné. Na rozdiel od stavu, ktorý vznikol po prijatí tzv. zákona o zahraničných Maďaroch, by však podľa neho nedošlo k zásahu do nášho právneho systému, pretože z dvojitého občianstva nebudú vyplývať žiadne výhody na území SR. Čiastočne odlišný názor prezentoval Stanislav Mráz z Katedry medzinárodného práva Univerzity Komenského. Podľa neho by Maďarsko udeľovalo občianstvo osobám trvale žijúcim v iných štátoch, čo by bol zásah do ich suverenity. Ďalšie problémy vzniknú v budúcnosti po zániku vnútorných hraníc v EÚ. "Časť územia SR bude ovládaná susedným štátom, pretože tam budú žiť jeho občania," povedal Mráz s poukázaním na dosahy v majetkovej oblasti, napr. vzťahu k pôde.

Slovenskí Maďari
SMK plánované referendum podporuje a bola by rada, keby odpoveď bola kladná, uviedol predseda Republikovej rady SMK Zsolt Komlóssy. V prípade občanov SR pôjde skôr o morálne a etické hľadiská, pomohlo by sa však príslušníkom maďarskej menšiny v Rumunsku, Srbsku, a predovšetkým na Ukrajine, tvrdí Komlóssy. Neobáva sa žiadnych komplikácií, pretože v Európe existuje viac príkladov, keď štáty uznávajú nielen dvojité, ale aj trojité občianstvo. Medzi Československom a Maďarskom bola v roku 1961 uzavretá zmluva o úprave niektorých otázok štátneho občianstva, ktorá bránila vzniku dvojitého občianstva. SR ako nástupnícky štát po ČSFR túto zmluvu prevzala, nebola dotknutá ani Zmluvou o dobrom susedstve medzi SR a Maďarskom z roku 1997. Podľa Kresáka sa v prípade prijatia zákona o dvojitom občianstve v Maďarsku bude musieť tento problém vyriešiť.

Maďari a Maďarsko
- Vo svete žije asi 3,5 mil. Maďarov, hlavne v susedných štátoch - na Ukrajine, v Srbsku (Vojvodine), Rumunsku (Sedmohradsko) a na Slovensku.
- Prínos pre občanov iných štátov: otvorenie maďarského pracovného trhu a prístup k sociálnym výhodám, získanie pasu s možnosťou cestovať do EÚ.
- Prínos pre Maďarsko: prílev pracovných síl maďarskej národnosti z Ukrajiny, Sedmohradska a Vojvodiny, zabránenie poklesu populácie.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:16