StoryEditor

Lekári chcú zavrieť ambulancie

04.03.2012, 23:00
Všeobecní lekári zbierajú výpovede. Prvého apríla chcú svoje ambulancie hromadne zatvoriť.

Dôvodom je nový zákon o vyšších platoch zdravotných sestier, ktorý vtedy začne platiť. Ambulantní lekári tvrdia, že ich nemajú z čoho zvýšiť. „Buď nech parlament pozmení zákon, aby sa netýkal sestier v ambulanciách, alebo nech nám zvýšia platby,“ povedal pre HN Peter Pekarovič, šéf regionálnej lekárskej komory v Trnave.

Od 1. apríla by sa mali platy sestier zvýšiť na 640 až 920 eur. V ambulanciách zarábajú podľa lekárov v súčasnosti priemerne 600 eur. V nemocniciach je to od 582 do 844 eur, vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií.

Založili alianciu
Lekári založili nové združenie Alianciu všeobecných lekárov pre dorast, ktoré ich má zastupovať v rokovaniach so zdravotnými poisťovňami a Sociálnou poisťovňou. „Pohár našej trpezlivosti pretiekol. Ak je to jedno štátu, aj nám je už jedno, čo sa stane, keď od apríla jednoducho zostaneme doma,“ hovorí Pekarovič. Aliancia teraz zbiera od lekárov výpovedné hárky, protest chce odštartovať, keď ich vyzbiera 70 percent.

„Platby od poisťovní sú nižšie ako naše náklady, čo nás vedie ku krachu,“ vysvetľuje bratislavský lekár Peter Lipták. Podľa neho nejde o náhodu, ale o organizované pokusy cielenej likvidácie ambulancií. „Zástupcovia finančných skupín vedia, v akej sme situácii a oslovujú nás s ponukami na odkúpenie ambulancií,“ tvrdí.

Exodus sestier
Podľa šéfky komory sestier Márie Lévyovej je to neprijateľné. „Je to hon na čarodejnice, ktorý môže spôsobiť ďalší exodus sestier do zahraničia,“ tvrdí. Ambulantných lekárov považuje za podnikateľov, ktorých firmy by mali byť schopné zarábať. „Ak to nedokážu, nech im politici dajú peniaze z rezervy, ktorú na to schválili, alebo otvoria štátny rozpočet,“ dodala Lévyová.

Nikto z poslancov sa týždeň pred voľbami nechystá zákon meniť. Hromadným výpovediam lekárov tak môže čeliť až nový minister zdravotníctva po voľbách. „Bude to jedna z priorít, ktorú budeme musieť riešiť, aj keď sa obávam, že štátnu poisťovňu nájdeme totálne vyčistenú" od peňazí,“ reagoval Richard Raši (Smer-SD).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:15