StoryEditor

Mečiarov koniec v HZDS odkladajú na neurčito

23.04.2012, 00:00
Predsedovi ĽS-HZDS a trojnásobnému premiérovi Mečiarovi sa nechce ísť do politického dôchodku.

Predsedovi ĽS-HZDS a trojnásobnému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi sa nechce ísť do politického dôchodku. Sľub, že v prípade neúspechu v parlamentných voľbách prenechá funkciu niekomu inému, stále nenaplnil. V strane o ňom nič nevedia.

Zmizol
„To je otázka na neho,“ reagovala jeho stranícka kolegyňa Katarína Tóthová na otázku, kedy sa Mečiar vzdá. Od volieb sa neukázal a spojiť sa s ním nedarí ani funkcionárom HZDS. Tóthová si napriek tomu myslí, že Mečiar predsednícku stoličku opustí. „Keď predseda niečo povedal, tak to dodržal,“ uviedla. Ústredný tajomník HZDS Tibor Cabaj nechcel o Mečiarovom odchode hovoriť. „Neviem, prečo to médiá riešia,“ reagoval pre HN. Čo s Mečiarom je, však nevie ani on. Milana Urbániho, ktorý odišiel z HZDS pred tromi rokmi, vývoj neprekvapuje. Mečiara dobre pozná. „On si roky neuvedomoval, že situácia sa zmenila a rozbil silnú partiu,“ skonštatoval.

Neznáme dôvody
O historicky najnižšom volebnom výsledku HZDS, ktorý nedosiahol ani percento, mali straníci hovoriť pôvodne uplynulú sobotu. Nestalo sa tak. Tóthová tvrdí, že plánovanú schôdzku zrušili pre chorobu viacerých členov z Bratislavského kraja. Cabaj o tomto dôvode nepočul. O situácii v HZDS by mali hovoriť na grémiu, ktoré bude tento týždeň. Podľa Urbániho už nemá HZDS žiadne pokračovanie, ani keby vymenilo predsedu. „Tá strana končí, je bez budúcnosti,“ myslí si.

Mečiar založil HZDS pred 21 rokmi a najväčší volebný úspech zaznamenal v roku 1994, keď získal 35 %. Vyhral ešte dvakrát, ale vládu už nedokázal zostaviť. Jeho strana postupne slabla a pred dvoma rokmi sa stala mimoparlamentnou. Pred nedávnymi voľbami oznámil, že ďalší neúspech bude preňho signálom na odchod z funkcie predsedu. S politikou sa rozlúčil pred 14 rokmi, napokon v nej však zostal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:15