StoryEditor

Spišiak prehovorí o 99 percent tesne pred voľbami

07.03.2012, 23:00

Dnes alebo zajtra by malo byť známe, či strana 99 percent naozaj vznikla podvodom. Policajný prezident Jaroslav Spišiak si necháva zverejnenie vyšetrovania doslova na poslednú chvíľu. O celoslovenskej policajnej akcii zameranej na kontrolu podpisov chcel informovať včera, napokon si to rozmyslel. Mohol za to Ivan Weiss.

Spišiak cúvol
"Politická strana 99% vedie v súčasnosti volebnú kampaň na konfrontačnom základe. Policajný zbor nepristúpi na takúto formu verejnej komunikácie," uviedol v písomnom stanovisku Spišiak krátko po tom, ako narýchlo zrušil ohlásenú tlačovú besedu. Na nej mal zverejniť výsledky preverovania podpisov. Spišiaka nahnevalo, že Ivan Weiss z hnutia 99 percent presunul termín svojej tlačovej besedy až po Spišiakovej.

Policajný zbor tvrdí, že Spišiak o kontrole podpisov do soboty prehovorí tak, ako to sľúbil. "Polícia fakty z preverovania poskytne do volieb," ubezpečila včera jeho hovorkyňa Denisa Baloghová.

Weiss na detektore
Mecenáš a kandidát hnutia Ivan Weiss včera v Bratislave podstúpil detektor lži s otázkami o podpisoch. Z vyšetrenia, ktoré si objednal u britského odborníka Terryho Mullinsa, mu vyšlo, že si "nie je vedomý toho, že by ktorýkoľvek člen 99 percent poveril kohokoľvek zbieraním falošných podpisov pre stranu". Zo skúšky je ochotný poskytnúť aj videozáznam. "Je pre mňa dôležité, aby ľudia vedeli, že sa nám dá dôverovať," uviedol Weiss. Policajnú akciu naďalej považuje za nezákonnú a je presvedčený, že s hárkami niekto manipuloval po ich odovzdaní na ministerstve vnútra. Rezort to odmieta.

Tajomné spoty
Politický subjekt Zelení, ktorý označila konkurenčná Strana zelených za Weissov subjekt, sa vo finále kampane rozhodol pridať k hnutiu 99 percent. Do volieb ide táto polpercentná strana samostatne, ale má spoločné televízne spoty s hnutím. "Chceme osloviť nerozhodnutých, aby volili 99 percent," vysvetlil predseda a štatutár Zelených Pavel Hraško.

Weiss tvrdí, že spoty platia Zelení, Hraško nevie, koľko stáli ani z čoho ich financujú. "Na toto neviem odpovedať," priznal. Zelení doteraz nemali žiadnu kampaň a aj na volebnú kauciu si museli požičať. Od koho, taja. Odmietajú, že za nimi stojí Weiss. Sponzor 99 percent to tiež popiera.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 04:05