StoryEditor

Prezident sa bude operatívne stretávať s premiérkou

08.11.2011, 11:10
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič sa bude s premiérkou Ivetou Radičovou a s jednotlivými ministrami stretávať operatívne podľa potreby. Pre TASR to uviedol jeho hovorca Marek Trubač s tým, že takáto intenzívnejšia komunikácia je dôsledkom novelizácie Ústavy SR. Presné termíny či dni, kedy budú predmetné rokovania, nie sú stanovené.

Zmena niektorých článkov najvyššieho zákona SR prisúdila hlave štátu dohľad nad činnosťou vlády. Členovia dosluhujúcej exekutívy tak až do vymenovania svojich nástupcov budú s prezidentom prerokovávať otázky z programu rokovania vlády, ktoré sú na základe zmeny ústavného zákona v jeho kompetencii. Týka sa to napríklad zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky či zásadných otázok vnútornej a zahraničnej politiky.

Novela ústavy bola výsledkom dohody lídrov väčšiny parlamentných strán na vyriešenie patovej vnútropolitickej situácie. Vznikla po tom, ako vláda Ivety Radičovej nezískala dôveru parlamentu pri neúspešnom hlasovaní o posilnení dočasného eurovalu 11. októbra tohto roka.

Kabinet v súčasnom zložení dovládne až do predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:59