StoryEditor

Ján Figeľ: EP očakáva odbornosť a politickú zrelosť

14.06.2004, 00:00

Aké reálne postavenie budú mať poslanci EP za SR?
- EP získava stále väčší vplyv na rozhodnutia EÚ v oblasti legislatívy, politiky i financií. Vplyv zástupcov SR v EP však bude záležať len na ich individuálnych odborných schopnostiach a politickej zrelosti. Pasívny postoj, že v EP sa presadia iba veľké krajiny, nič nerieši. Mnohí z kandidátov už získali isté kontakty s európskymi štruktúrami a venovali sa európskym záležitostiam. Nikto z nich však nemá patent na to, že ak sa do EP dostane, automaticky získa nejaké postavenie. Pri obsadzovaní riadiacich funkcií v EP nie je dôležité, v akej politickej frakcii je poslanec zaradený alebo z akej veľkej krajiny pochádza. V EP sa nedá iba postávať na chodbách, ale aktívne pôsobiť a spoluformovať politiku únie.

Na akých témach by sa dokázali zjednotiť naši poslanci?
- Napríklad na otázke budúcnosti štrukturálnej politiky, ktorá sa týka najmä prosperity našich regiónov alebo na inštitucionálnej reforme únie, v ktorej ide o budúce postavenie menších štátov.

Opozícia vytiahla v kampani maďarskú kartu. Je oprávnená obava zo silnej pozície SMK?
- Ak by nominanti SMK išli proti záujmom SR, išli by vlastne aj proti pozícii SMK vo vláde. Európska integrácia je nástrojom na prekonanie nedorozumení a konfliktov z minulosti. Potvrdilo sa to aj vo Francúzsku či Nemecku.

Máte ako komisár možnosť pomôcť novým poslancom pri nadväzovaní kontaktov v Bruseli?
- Bude dôležité, aby sme navzájom nestratili nielen kontakt, ale aj vedeli, kto sa akému problému práve venuje. Pri nastoľovaní vlastnej agendy to bude nevyhnutné. Pri nadviazaní kontaktov alebo pri prehĺbení starých som ochotný pomôcť komukoľvek z našej štrnástky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:12