StoryEditor

Mečiar možno pôvod majetku nenapadne

24.01.2010, 13:46
Autor:
TASRTASR

Ak Národná rada (NR) SR znovu prijme zákon o preukazovaní pôvodu majetku v protiústavnej podobe a v rozpore s ľudskými právami, predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar zváži, či ho aj druhýkrát napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR. "Budem trochu zlomyseľný. Ja som už preukázal, že je to porušenie ľudských práv a všetci začali kričať, že tu ide o môj dom. Tak rozmýšľam, či by som nemal viacerým urobiť tú láskavosť a už to nenapadať na ÚS, nechať, nech to vstúpi do platnosti a nech sa podľa toho koná. Keď si ľudia myslia, že mi nejde o nich, ale o seba, tak to prijmem, lebo s tým problém nemám a ostatní nech sa trápia a vidia, kde takéto zákony vedú," povedal Mečiar v dnešnej diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť.

Novelizácia ústavy, ktorá je súčasťou obidvoch iniciatív zameraných na presadenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, je podľa Mečiara navrhnutá tak, že vstupuje do oblasti ľudských práv a neodstráni protiústavnosť zákona. "Budeme zase na posmech celej Európy," poznamenal na margo návrhu zákona, ktorý má umožniť zhabať podozrivý majetok bez toho, že by štát dokázal protiprávnosť jeho nadobudnutia. Podľa Mečiara je rovnako zlá tak iniciatíva predsedu vlády Roberta Fica, ako aj takmer identický návrh podpredsedu KDH Daniela Lipšica a nie je pravda ani to, že neohrozí ľudí, ktorí nemajú mimoriadne veľký majetok. "Napadnutý je každý občan, zbytočne bude v zákone určená určitá suma, keď ústava hovorí niečo iné," vyhlásil Mečiar. "Ja mám vysporiadané všetko," pripomenul.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa vyjadril len k návrhu premiéra, označil ho za kamufláž podobnú niektorým návrhom na zrušenie poslaneckej imunity. "Ak by to predseda vlády myslel vážne, už pol roka o tom spolu rokujeme," pripomenul Dzurinda potrebu získať 90 hlasov na schválenie ústavnej zmeny. Koalícia v parlamente takýmto počtom hlasov nedisponuje, v prípade reálneho záujmu presadiť zákon by sa teda mala snažiť získať podporu časti opozície. Dzurinda však zároveň dodal, že on osobne podporí posunutie návrhu zákona do druhého čítania.

"Chcem, aby vy ste v politike skončili. Aby bolo Slovensko slušnou krajinou. Aby ste boli prinútení preukázať, odkiaľ ste nahrabali na to pueblo v Trenčianskych Tepliciach," odkázal Dzurinda Mečiarovi. Zároveň dodal, že SDKÚ-DS chce s opozičnými stranami vyrokovať zhodu na politickej potrebe "zastaviť ničenie Slovenska" aktuálnou vládou. "Včera (23. januára) sme sa neformálne stretli aj na námestí, aj potom v kaviarni. Prebiehajú rokovania medzi SDKÚ-DS a KDH, v stredu (27. januára, pozn. TASR) sa stretneme aj formálne," povedal Dzurinda.

"Stále niekoho zachraňujú, ale kto nás zachráni pred nimi, o tom nehovoria," reagoval Mečiar, ktorý dúfa, že sa po voľbách podarí vytvoriť vládu na báze spolupráce Smeru-SD a ĽS-HZDS. Koaličná spolupráca zatiaľ podľa neho pokračuje normálne. "Vláda je občanmi zvolená a teší sa popularite," povedal s dôvetkom, že najbližšia koaličná rada prebehne 2. februára. Podľa Mečiara nemá zmysel necelých päť mesiacov pred voľbami vyvolávať vládnu krízu odvolávaním ministra dopravy, alebo vnútra, aj keď osobne si myslí, že by mal minister vnútra Robert Kaliňák vymeniť policajného prezidenta.

Dzurinda sa v relácii krátko vyjadril aj k vyjadreniam premiéra Roberta Fica, podľa ktorých finančné operácie medzi SDKÚ-DS a firmami, z ktorých niektoré majú napojenie na daňové raje v Karibiku z obdobia pred šiestimi rokmi môžu evokovať podozrenie z čierneho financovania strany. "Ak by mal (premiér, pozn. TASR) relevantnú informáciu, beží to oznámiť," povedal Dzurinda, podľa ktorého ide z hľadiska premiéra o účelovo vytvorenú konštrukciu. Podľa Trestného zákona je totiž neoznámenie podozrenia z prania špinavých peňazí samo osebe trestným činom, za ktorý je sadzba dva a až osem rokov nepodmienečne.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:41