StoryEditor

Hrad a parlament si za deň pozrelo tisíce ľudí

20.11.2011, 10:16
Autor:
TASRTASR
Budovu Národnej rady (NR) SR a sprístupnené priestory zrekonštruovaného Bratislavského hradu si za jediný deň pozrelo približne 20.000 ľudí.

Pri hodnotení výsledkov Dňa otvorených dverí (DOD), ktorý sa uskutočnil v parlamente 17. novembra, to uviedol predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH).

"Považujem to za úspešný deň a príležitosť aj pre poslancov, nielen pre občanov, aby počúvali názory, aby si možno vypočuli nejaké rady," poznamenal Hrušovský na margo Dňa otvorených dverí. Zároveň sa na poslaneckom grémiu pred rokovaním nadchádzajúcej 26. schôdze parlamentu poďakoval aj predstaviteľom parlamentných poslaneckých klubov, ktorí sa návštevníkom NR SR venovali.

"Otvoril som rokovanie poslaneckého grémia poďakovaním občanom, ale aj všetkým poslaneckým klubom za Deň otvorených dverí v NR SR a priľahlých priestoroch," povedal Hrušovský. "Chcem sa poďakovať občanom preto, že navštívili priestory NR SR, ale aj zrekonštruovaný hrad v počte asi 20.000," zdôraznil predseda parlamentu.

Priestory snemovne sprístupnili 17. novembra širokej verejnosti takmer bez obmedzení. Na rozdiel od iných dní mohli návštevníci vstúpiť napríklad aj do rokovacej miestnosti, kde zasadajú poslanci, alebo si pozrieť ich poslanecké kluby.

Svoje kancelárie v budove NR SR pre návštevníkov otvorili všetky parlamentné kluby. Medzi vecami, ktoré si politici pripravili pre ľudí, figurovala často aj téma volieb. Napríklad SDKÚ-DS ponúkala Modré noviny, v ktorých vysvetľovala svoje postoje aj pred parlamentnými voľbami v roku 2010.

Symbolika strán sa objavovala aj na rozdávaných materiáloch ďalších strán. Takmer všetci ponúkali balóniky, kľúčenky, perá, niektorí aj knihy popredných predstaviteľov politických subjektov. Most-Híd návštevníkom bezplatne núkal škrabky na okná vozidiel, v klube Smeru-SD pripravili autogramiádu.

V rámci Dňa otvorených dverí 17. novembra boli verejnosti sprístupnené reprezentačné priestory Bratislavského hradu na prvom poschodí, kde sú zrekonštruované tereziánske rokokové interiéry, sprístupnená bude Rytierska a Hudobná sieň, slávnostné schodisko aj priestory budúcej obrazárne na druhom poschodí.

DOD sa už po druhý raz konal 17. novembra. Pôvodne býval 1. septembra na Deň Ústavy SR, čo však predseda SaS a vtedajší predseda NR SR Richard Sulík v roku 2010 zmenil. Hrušovský však podľa vlastných slov o opätovnej zmene neuvažuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:39