StoryEditor

Prieskum posiela 99 percent tesne pred brány parlamentu

24.01.2012, 23:00
Kampaň 99 percent, ktorá je založená na nespokojnosti ľudí so súčasnými politikmi, zaberá.

Masívna kampaň 99 percent podľa všetkého zaberá. Tesne pred brány parlamentu posunul hnutie 99% občiansky hlas prieskum agentúry Focus pre RTVS. Získali 4,6 percenta hlasov. Martin Slosiarik z Focusu upozorňuje, že odoberajú hlasy tak pravici, ako aj ľavici. „Berú so sebou bývalých voličov SDKÚ a SaS, ale aj Smeru.“ Ide podľa neho najmä o protestné hlasy voličov, ktorí negatívne zareagovali na kauzu Gorila.

Televízne spoty či bilbordy má 99 percent už dlhý čas, odmietajú však, že by šlo o politickú reklamu. Odborný mesačník Stratégie odhaduje ich doterajšiu kampaň na niekoľko stotisíc eur. HN však už dávnejšie informovali, že kampaň má celkovo vyjsť až na 10 miliónov eur. Za stranou stojí niekdajší člen manažmentu SPP Ivan Weiss. V roku 2010 s otcom Pavlom, ktorý podniká v zbrojárstve, finančne podporovali SDĽ.

„Plánujeme použiť toľko finančných prostriedkov, koľko nám prispejú naši podporovatelia,“ reagovala Michaela Salajová z tlačového odboru hnutia. Nechcela vysvetliť, odkiaľ majú peniaze na kampaň ani koľko celkovo na ňu plánujú minúť. Zároveň odkázala že sponzorské odkazy v televíziách neplatí strana, ale občianske združenie Občan v akcii.
„Výsledky prieskumu potvrdzujú, že naša strana hovorí o skutočných prioritách pre 99 percent bežných ľudí a pridáva sa k nám čoraz viac ľudí,“ hovorí Salajová. Slosiarik z agentúry Focus však upozorňuje, že 99 percent taký výsledok ako v prieskume nemusí dosiahnuť aj vo voľbách. „Rozhodnutie voličov dať hlas tomuto subjektu nie je také pevné ako pri už zabehnutých stranách,“ myslí si.

SDKÚ opäť padá
Aktuálny prieskum potvrdil aj prepad preferencií SDKÚ-DS, klesla o takmer dve percentá. Líderskú pozíciu pravice tak preberá KDH. „Je to spôsobené tým, že prieskum zachytáva kauzu Gorila v plnej miere. Tá KDH nezasiahla až tak ako SDKÚ,“ vysvetľuje Slosiarik. Ak by vyplávali na povrch ďalšie kauzy dzurindovcov, môže sa podľa Slosiarika SDKÚ prepadnúť ešte hlbšie. „Určite stratí tých voličov, ktorý sa rozhodli hlasovať za ňu v predošlých voľbách na poslednú chvíľu vo volebných miestnostiach, “ myslí si.

„Pre nás je dnes kľúčové postaviť alternatívu voči strane Smer. My urobíme všetko pre čo najvyšší volebný zisk SDKÚ-DS,“ znie stanovisko strany.

Nízka účasť nahráva Ficovi
Ak by voľby dopadli tak, ako prieskum, strana Smer-SD by mohla vládnuť sama. Podľa Slosiarika je možnosť, že by Fico vládol sám reálna. „Otázne ale je, či by radšej nechcel pribrať do vlády aj inú stranu a rozdeliť tak zodpovednosť za vládnutie v ťažkých časoch krízy na viaceré plecia.“ Jeho slová nepriamo potvrdzuje aj podpredseda Smeru Dušan Čaplovič. „Každého by potešilo, ak by mohol vládnuť sám, ale pre dlhodobú stabilitu je vhodná dvojkoalíciu.“

Prieskum potvrdil aj očakávanú nízku volebnú účasť. Odhadol ju na štyridsaťsedem až päťdesiattri percent.

To podľa Slosiarika jednoznačne nahráva Ficovi. „Tí, čo neprídu voliť sú predovšetkým zo stredo-pravého spektra. Navyše, čím viacej hlasov prepadne, tým viac to posilní víťazný Smer.“

You need to upgrade your Flash Player

Prepočet na kreslá v Národnej rade

You need to upgrade your Flash Player

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 02:02