StoryEditor

Slováci sa stávajú Čechmi aj Maďarmi. Smer to chce zmeniť

17.04.2012, 00:00

Už takmer 260 Slovákov sa muselo rozlúčiť so svojím občianstvom pre prísny zákon z čias prvej vlády Roberta Fica. Nedobrovoľne ho vymenili najmä za české.

Fico teraz avizuje zmenu, dvojité občianstvo si budú môcť ponechať ľudia s pobytom v cudzej krajine.

Horúce dedičstvo
„Chceme, aby občania, ktorí získali občianstvo inej krajiny, neprichádzali automaticky o svoje,“ vyhlásil včera premiér. Zohľadňovať by sa podľa neho mala reálna väzba na krajinu.

Smer-SD v minulom volebnom období neúspešne navrhoval tri riešenia. Každé z nich počítalo s pobytom v cieľovej krajine. „Obsahovo to zodpovedá tým predstavám,“ uviedol premiér pre HN. Či Smer bude vyžadovať iba ročný nepretržitý pobyt alebo aj podmienku práce a štúdia, nespresnil. Igor Matovič (OĽ) by podporil kombináciu oboch požiadaviek. „Je to rozumnejšie,“ vysvetlil. KDH by zas uprednostnilo, keby mohol mať dve občianstva iba ten, kto žije v inej krajine minimálne rok. „Takýto návrh sme predložili, nezahlasoval Smer,“ pripomenul predseda Ján Figeľ.

Maďari chcú viac
Mostu-Híd sa plánované zmeny mália. Strana žiada, aby si mohli slovenské doklady ponechať všetci, ktorí získajú iné občianstvo. „Stále je tu diskriminácia,“ vysvetľuje poslanec Gábor Gál. Fico však nechce umožniť maďarskej menšine žijúcej na našom území mať obe občianstva. „Vo vzťahu k Maďarsku musí tento zákon platiť ďalej,“ reagoval premiér. Najvyšší predstaviteľ Zväzu Maďarov na Slovensku Csemadok Béla Hrubík iniciatívu Fica víta. „Prechodný pobyt ako kritérium by sme uprednostnili, podporujeme všetko, čo zlepší prísny zákon,“ uviedol.

Česká hrozba
Na nekompromisný zákon doteraz doplatili najmä Slováci žijúci v Česku. „Od júla 2010 prišlo o štátne občianstvo nadobudnutím iného 258 osôb. Najčastejšie získali štátne občianstvo Českej republiky,“ uvádza sa v najnovšom stanovisku ministerstva vnútra. Český pas má namiesto slovenského podľa štatistík až 129 ľudí. Zákon pritom zaviedla prvá Ficova vláda v reakcii na krajanskú politiku Budapešti.

Záujem o maďarské občianstvo je nižší. Dosiaľ ho za slovenské oficiálne vymenilo len 25 našincov. Nemusí však ísť o reálne číslo, pretože získanie cudzieho štátneho občianstva viacerí z obavy zo straty svojho pasu nenahlasujú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:53