StoryEditor

Opozícia chce brániť poisťovne na Ústavnom súde

27.09.2012, 00:00
Vyvlastnenie súkromných poisťovní. Akcionári to považujú za porušenie svojich práv.

Súkromné zdravotné poisťovne požiadajú v prípade vyvlastnenia o ochranu Ústavný súd. „Ak taký zákon prejde v parlamente, predpokladáme, že sa nájde 30 poslancov, ktorí budú ochotní sa pod podanie podpísať,“ uviedol Martin Danko, hovorca Penty, ktorá je za Dôverou. Zákon by totiž podľa neho „hrubým spôsobom zasiahol do života dvoch miliónov poistencov, ktorí sú poistení v súkromných poisťovniach“. Aj Union považuje vyvlastnenie za porušenie medzinárodných právnych noriem a využije „všetky dostupné právne prostriedky na ochranu svojich práv“. Vláda v júli schválila zámer prejsť na systém jednej zdravotnej poisťovne. Rezort zdravotníctva včera predstavil tri scenáre ako na to – prenájom poistencov, odkúpenie alebo vyvlastnenie súkromných poisťovní.

Poslanci sú za
Poisťovne sa musia obrátiť na poslancov, podnet od právnickej osoby by Ústavný súd neprijal. „Ak by ktorákoľvek vláda pristúpila k znárodňovaniu čohokoľvek, tak sa stretne s maximálnym odporom SDKÚ,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu Ľudovít Kaník. Podporu súkromným poisťovniam pripustil aj šéf SaS Richard Sulík. „Najprv to bude musieť prísť do parlamentu.“ KDH si chce zámer najprv preštudovať, poslanec Ivan Uhliarik však pripustil, že na tomto sa opozícia bude vedieť dohodnúť.

Vláda môže podľa ústavy pristúpiť k vyvlastneniu, ak preukáže verejný záujem. „Nemá na to dostatok relevantných argumentov – neviem o tom, že by niekto hodnoverne preukázal, že zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia by bolo garanciou lepšie fungujúceho zdravotníctva, a že systém s jedinou štátnou poisťovňou prinesie do systému celkovo viac peňazí,“ vysvetľuje analytik INEKO Dušan Zachar. Súkromné poisťovne by preto podľa neho mohli mať v prípade vyvlastnenia dobré šance na úspech pred súdom. Už prvá vláda Roberta Fica čelila arbitráži – pre zákaz zisku poisťovní. Spor s Dôverou súd stopol pre zložitú vlastnícku štruktúru, v druhom zatiaľ verdikt nepadol.

Kúpa nie
„Zavedenie unitárneho systému bude zavedené v súlade s ústavou,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer-SD). Štát by sa najradšej s poisťovňami dohodol na kúpe. Tú však obe poisťovne odmietli. „Nie sme pripravení jednať o predaji zdravotnej poisťovne Dôvera do rúk štátu, takže ak bude vláda trvať na realizácii tohto projektu, bude musieť pristúpiť k vyvlastneniu,“ vyhlásil Danko. Akcionár holandskej spoločnosti Achmea, ktorá vlastní poisťovňu Union, tvrdí, že neexistujú relevantné dôvody na navrhovaný prechod k systému jednej poisťovne. „Prechod k systému jednej poisťovne bude znamenať negatívne dôsledky pre štát v podobe vyšších cien a najmä pre ľudí v podobe nižšej kvality zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:43