StoryEditor

Návrh prešiel. Štátna správa bude štíhlejšia

20.01.2010, 16:54
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika bude mať od 1. júla tohto roka o dve ministerstvá menej. Rozhodli o tom dnes koaliční poslanci Národnej rady SR, ktorí 78 hlasmi schválili vládnu novelu zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy, s tým, že pôjde o zánik ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) a ministerstva životného prostredia (MŽP). Ich agendy prejdú pod iné rezorty, ktorých bude po novom 12.

Vládna iniciatíva sa však nepozdávala opozičným poslancom. Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský dokonca navrhol nepokračovať v rokovaní o tomto bode. Kritizoval najmä skrátené legislatívne konanie, na ktoré nevidí dôvod aj preto, že novela má byť účinná až od 1. júla 2010.

Jarmila Tkáčová (SDKÚ-DS) nesúhlasila najmä s rušením MŽP. "Jeho zlúčenie s rezortom pôdohospodárstva považujem za jeho faktickú likvidáciu. Navyše, nie je štandardné, aby končiaca vláda pripravovala podmienky pre vládu budúcu," upozornila. Tvrdí, že po novom by životné prostredie spravoval jeden z jeho najväčších znečisťovateľov. "Z capa ideme urobiť záhradníka," vyhlásila. Rovnako pochybuje aj o avizovanej úspore, ktorú považuje za úplne chimérickú.

Marián Záhumenský (Smer-SD) reagoval, že pripraviť návrh pre budúcu vládu je najlepšie riešenie, lebo nový kabinet sa bude kreovať už na zúženej štátnej správe. Myslí si, že to prinesie aj úsporu času. "Ak by k takejto zmene došlo počas volebného obdobia, znamenalo by to chaos," povedal. Spájania MŽP s rezortom pôdohospodárstva sa neobáva, keďže "poľnohospodárstvo najviac prispieva k ochrane životného prostredia". Takéto zlúčenie obhajovala aj exministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (nezávislá). "Toto riešenie je veľmi efektívne, som si vedomá toho, že poľnohospodárstvo a životné prostredie sú prepojené," uviedla.

Z vládneho návrhu vyplýva, že pôsobnosť MVRR prejde na nové Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR okrem kompetencie na úseku verejných prác. Tá bude spadať pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Koordinácia využívania finančných prostriedkov z fondov EÚ prejde na Úrad vlády SR. Zlúčenému ministerstvu pribudne kompetencia týkajúca sa stavebnej a bytovej politiky a presunie sa pod neho celý Štátny fond rozvoja bývania.

Zrušením envirorezortu prejdú jeho kompetencie na ministerstvo pôdohospodárstva. Vznikne tak Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR. Prejde pod neho aj agentúra na podporu regionálneho rozvoja, ktorá v súčasnosti pôsobí pod MVRR.

Zmení sa aj súčasný názov ministerstva školstva na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Pod ministerstvo kultúry zase prejde portfólio cestovného ruchu, a tak sa pod neho dostane aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Jeho nový názov bude Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.

Obvodné úrady v pôsobnosti ministerstva vnútra preberú na seba kompetencie územného a stavebného poriadku, čo umožní zrušiť časť špecializovanej štátnej správy, ktorou sú krajské stavebné úrady.

Podľa premiéra Roberta Fica by tieto opatrenia mohli priniesť úspory od 11,62 milióna do 13,28 milióna eur ročne. "Napĺňame ambíciu, aby aspoň časť dopadov, ktoré bude mať rozhodnutie znížiť spotrebnú daň na naftu, bola krytá tým, že budeme šetriť v rámci vládnej spotreby," vysvetlil premiér. Minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) však otázku, či vie ušetrenie zaručiť, označil za hypotetickú.

01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-16 07:00:26 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:19