StoryEditor

Fico bude vládnuť sám

11.03.2012, 23:00

Stredopravé strany odmietli rokovať s absolútnym víťazom volieb o zostavení vlády. Odradil ich rekordný, takmer 45-percentný zisk Smeru-SD. Predseda Smeru-SD Robert Fico ich napriek tomu pozýva na diskusiu o programe, ktorý by chcel so svojou jednofarebnou vládou prijať. V novom kabinete uprednostní nestranných odborníkov pred členmi Smeru. Vládu chce zostaviť sám v najbližších dňoch.

Tieňoví ministri to nemajú isté
Robert Fico pre HN potvrdil, že už nebude prehovárať KDH či Most-Híd na spoluprácu. „Smer-SD je v tom sám,“ konštatoval. Už aj prezident SR Ivan Gašparovič potvrdil, že poverí zostavením vlády Smer. „To ale neznamená, že nechcem z určitého pohľadu hovoriť aj s niektorými inými politickými stranami,“ dodala hlava štátu.

Ako budúci premiér Fico sľubuje, že nebude zadlžovať Slovensko. „Náš program je jasný, chceme ísť cestou ozdravenia verejných financií, nie na úkor ľudí.“ Koho si vyberie za ministrov, Fico neprezradil. Viacerí tieňoví členovia vlády Smeru pre HN uviedli, že nevedia, či s nimi ich šéf počíta v budúcom kabinete. „Funkcia tieňového ministra končí voľbami, ďalej uvidím, nemám nič isté,“ povedal jeden z nich, Róbert Madej.

Smer plánuje ponechať všetkých 13 ministerstiev vrátane rezortu životného prostredia, ktorý obnovila Radičovej vláda.

Dobrovoľný ústup
Stredopravé strany si včera na poludnie definitívne vybrali miesto v opozícii, nechceli byť doplnkom strany s pohodlnou parlamentnou väčšinou v podobe 83 mandátov. „My budeme razantnou a konštruktívnou opozíciou,“ zhodnotil pre HN pozíciu KDH jeho predseda Ján Figeľ. Práve o KDH sa najčastejšie špekulovalo ako o možnom koaličnom partnerovi Smeru. Strana pripúšťala vládu s Ficom iba v tom prípade, ak by nezískal väčšinu. Figeľ dodal, že povolebná situácia na Slovensku mu pripomína Maďarsko, kde jednofarebnú vládu zostavil Viktor Orbán. Dúfa, že na Slovensku pôjde o zodpovednejšiu alternatívu tohto modelu.

Okrúhly stôl
Podobne ako KDH reagoval aj Most-Híd. „Budeme v opozícii,“ povedal šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Budúce opozičné strany síce neprijali ponuku Smeru rokovať o vzniku koalície, na okrúhly stôl o prípadnej podpore niekoľkých ústavných zákonov i prerozdelení postov vo vedení parlamentu však prídu. „Vidím priestor pre rokovania tam, kde treba riešiť ústavné zmeny či boj proti korupcii,“ uviedol Figeľ. Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda nechce načierno kresliť budúcnosť Slovenska. „Myslím si, že pán Fico si uvedomuje, že má v rukách moc a plnú zodpovednosť,“ reagoval.

Smer-SD jasne vyhral napriek vysokej účasti 59 percent. Prieskumy predpovedali 44 až 50 percent s tým, že ak bude účasť vyššia, môže to ubrať Smeru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:57