StoryEditor

Robím to pre dcérku, tvrdí organizátor Occupy GP

22.07.2012, 15:00
Filip Rázga vysvetľuje pre HN dôvody, pre ktoré okupuje Generálnu prokuratúru.

Generálnu prokuratúru „okupuje“ už od začiatku mája. Pracuje ako lekár v nemocnici. Tvrdí, že skĺbiť „okupáciu“ s prácou je veľmi ťažké, robí to však pre rodinu. Organizátor akcie Occupy GP Filip Rázga.

Čo vás motivuje vynakladať každý deň energiu a čas na „okupáciu“ Generálnej prokuratúry?
Je to možno taká patetická motivácia. S manželkou sme mladá rodina. Žijeme z jedného platu. Dcéra má dva roky a čakáme druhé dieťa. Keď vidím, koľko zlodejín tu bolo, ktoré neboli potrestané, nechcem sa pasívne podieľať na tom, že moja dcéra vyrastie do Slovenska, ktoré bude od demokracie na kilometre vzdialené.

Čo bolo tým posledným impulzom, keď ste sa rozhodli, že idete „okupovať“ prokuratúru?
Samozrejme na začiatku boli protesty Gorila. Ľudia sa vtedy prebrali a začali uvažovať, že nie je všetko s kostolným poriadkom. 9. marca došlo zo strany polície k zásahu proti protestujúcim. Ten bol podľa môjho názoru neadekvátny a ľudia boli hrubým spôsobom zbití. Vtedy som si povedal, že nie je možné, že žijeme v takomto štáte.

Kde pracujete?
V štátnej nemocnici. Nebudem ale špecifikovať v ktorej. Pracujem v laboratóriu. Som doktor, ale neliečim ľudí, vyšetrujem pacientské vzorky.

Ako stíhate popri práci „okupovať“ prokuratúru?
Ťažko. Teraz tu už trávim menej času. Prvých 12 dní som ťahal takmer nonstop. Striedali sme sa tu od šiestej rána do desiatej večer.

Dokedy tu plánujete zostať?
To presne neviem. Závisí to od toho, ako sa dohodneme. Tento týždeň pokračujeme ďalej a potom sa uvidí.

Prečo práve Generálna prokuratúra?
Tu sa pretínajú všetky pomyselné nitky. Generálny prokurátor nám tu vyhadzuje na oči, že nemáme dosť vedomostí, že napríklad prípad Gorila rieši špeciálna prokuratúra. Urobili sme si ale právnu analýzu a podľa zákona o prokuratúre je generálny prokurátor priamym nadriadeným špeciálnej prokuratúre, takže tam určite má právomoci. Čo sa týka špeciálnej prokuratúry, medializovali sme materiál, ktorý nám bol anonymne doručený. Jasne popisuje, ako špeciálny prokurátor Dušan Kováčik manipuluje vyšetrovanie kauzy Gorila.

Podľa vás ho manipuluje?
Ja nie som vyšetrovateľ. Ale sú tu anonymné podklady od ľudí z Prezídia policajného zboru, že je tu isté podozrenie. Keď tu je podozrenie, je potrebné to nejako prešetriť.

Minulý týždeň mal medzi vás prísť námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka a žiadať si povolenie, že môžete byť pred budovou...
Nikdy nemá nič konštruktívne. Vždy sa tu príde promenádovať a riešiť, akí sme neuvedomelí a že si máme doštudovať základné informácie. Povolenie ale máme a je platné.

Ako často tu chodí?
Ja osobne som ho ešte nestretol. Ale bol tu zo trikrát.

Koľko už máte vyzbieraných podpisov pod petíciou Za lepšie Slovensko?
Už viac ako 30-tisíc. Petícia ale nie je priamou súčasťou protestu. Je to akoby postranná aktivita, o ktorej si myslíme, že má zmysel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:50