StoryEditor

Frešo ohlásil súboj. Cez Facebook.

19.04.2012, 00:00
SDKÚ - DS sa po desiatich rokoch dočká predsedníckych volieb s viac ako jedným kandidátom.

Pavol Frešo sa po dlhšom váhaní rozhodol zabojovať o líderské kreslo. Lucia Žitňanská očakáva férovú súťaž.

Súperi
Zo Žitňanskej a Freša sa na najbližší mesiac stali rivali. „Oznámim prijatie kandidatúry na predsedu SDKÚ-DS spolu so základnou predstavou o budúcnosti strany,“ napísal včera Frešo na sociálnu sieť Facebook. Oficiálne nič komentovať nechcel, Žitňanskej predtým zatelefonoval. „Som rada, som pripravená,“ reagovala. Súpera sa neobáva napriek tomu, že má podporu zatiaľ iba v hlavnom meste, kým Frešo aj v iných regiónoch. „Rozhodne kongres,“ uviedla Žitňanská, ktorá neformálne vedie SDKÚ takmer dva mesiace. Za svoju najväčšiu výhodu oproti Frešovi považuje svoju predvolebnú odvahu. „Rozhodnutie kandidovať som urobila pred voľbami, keď bola strana v zlej situácii, dôveru na zmenu som dostala od voličov,“ opakovala včera pred novinármi. Frešo sa vyjadrí k svojej kandidatúre dnes.

Zaváži Bratislava
Nástupcu Mikuláša Dzurindu budú delagáti SDKÚ voliť na kongrese 19. mája. Bratislavský kraj ich bude mať najviac vďaka výsledku vo voľbách. Vyšle až 96 straníkov, čo je približne tretina všetkých zástupcov. V tomto kraji zatiaľ boduje Žitňanská. „Jediná v ťažkých časoch predvolebnej neistoty našla a oznámila svoj zámer viesť stranu, čím zmenila pokles preferencii,“ tvrdí predseda miestneho zväzu SDKÚ v bratislavskej Dúbravke Milan Trstenský. Ján Hanko z petržalskej organizácie si zas pochvaľuje spoluprácu so Žitňanskou, ktorá je krajská šéfka. Za Freša sa z hlavného mesta vyslovili doteraz iba Vajnory. „Pozdáva sa nám jeho vidina širokej, otvorenej, ľudovej, kresťanskej a národnej pravicovej strany,“ uviedol predseda Mário Schwab.

Boj až do konca
Žitňanskú neodrádza, že Frešovi sa darí viac oslovovať stredné a východné Slovensko. „Nemám dôvod vzdať sa,“ vyhlásila. Freša podporilo vyše 20 miestnych zväzov naprieč Slovenskom, SDKÚ ich má celkovo 500 a nemusia vysloviť podporu niektorému z kandidátov. Robia tak zvyčajne iba formálne. „Delegáti hlasujú tajne a nemusia sa držať návrhov mestských zväzov. Silu jednotlivých kandidátov je preto teraz ťažké zmerať,“ uviedol pre HN zdroj z SDKÚ, ktorý si želal ostať v anonymite. Podľa neho viacerí delegáti nie sú rozhodnutí, či uprednostnia Žitňanskú alebo Freša. Karty by mohol zamiešať aj Vilam Novotný, ktorého odporúčajú košickí straníci. Či sa bude uchádzať o líderské kreslo zvažuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:27