StoryEditor

Ficov kabinet chystá tendre za miliardu

11.02.2013, 23:00
Nové pravidlá od Kaliňáka obmedzia firmám možnosť podávať v súťaži námietky. Odborníci vidia rozpor s právom EÚ.

Projekty za viac než miliardu eur chystá v najbližších mesiacoch štát v doprave. Využiť chce nové pravidlá na tendre, ktoré včera schválil kabinet Roberta Fica. Zákazky chce urýchliť tak, že neúspešným firmám obmedzí možnosť podávať námietky a žiadosti o nápravu.

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že plánuje súťaže na päť veľkých infraštruktúrnych projektov. Ide o viaceré diaľničné úseky a rýchlostné cesty, medzi najväčšie má patriť výstavba D1 medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou. Odhadovaná cena je viac než 460 miliónov eur.

Peniaze ide štát čerpať z eurofondov, pre zrýchlenie postupu ministri včera v skrátenom konaní schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní. Platiť by mala už od 18. februára. Ak by zmeny neprešli, podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by Slovensko mohlo prísť asi o pol miliardy eur, ktoré z eurofondov nestihlo minúť.

„Ak máme k dispozícii také obrovské množstvo peňazí, sme povinní urobiť všetko pre to, aby sme ich mohli dať do obratu,“ povedal Kaliňák.

Prídeme o eurofondy?
Ušetriť čas má podľa Kaliňáka verejné obstarávanie, pri ktorom uchádzači nebudú potrebovať množstvo potvrdení, ale postačí im čestné vyhlásenie. Novinkou je aj takzvaná ex ante kontrola, ktorú bude Úrad pre verejné obstarávanie vykonávať pri nadlimitných tendroch financovaných z eurofondov. ÚVO dopredu skontroluje súťažné podmienky a ak ich odobrí, firmy sa už nebudú môcť sťažovať. V súčasnosti to neplatí a podľa Kaliňáka častým podávaním námietok neúspešní uchádzači brzdili podpis zmluvy.

Práve táto zmena môže podľa Petra Kundera z Aliancie Fair Play spôsobiť, že Slovensko o eurofondy príde. „Aj keď autor novely vyhlasuje, že je plne zlučiteľná s právom EÚ, mám o tom pochybnosti. V oblasti námietok obsahuje zjednodušenia, ktoré celkom nekorešpondujú s tzv. Revíznou smernicou,“ myslí si Kunder.

Európska smernica predpisuje, že každý účastník má možnosť sťažovať sa, čo v prípade „ex ante“ platiť nebude. „Uplatňovaním tejto novely Slovensko môže riskovať zastavenie čerpania eurofondov,“ dodal Kunder.

Problémy robí opozícia

Rozpor s európskymi predpismi vidí aj odborník na obstarávanie Ľubomír Puček. Kabinet totiž vypustil možnosť žiadať o nápravu, ak záujemcu vylúčia zo súťaže alebo je nespokojný s vyhodnotením ponúk. Doteraz mohol poslať túto žiadosť obstarávateľovi, po novom mu zostane už len námietka na Úrad pre verejné obstarávanie. „Je to vec, o ktorej nebola diskusia, pôvodný návrh ministerstva vnútra ju neobsahoval,“ poznamenal Puček.

Kaliňák totiž do parlamentu predložil novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má platiť od leta. Tvrdil, že návrh, ktorý včera prijala vláda, obsahuje časť paragrafov, ktoré majú zachrániť eurofondy.

Kaliňáka kritizuje aj opozícia. Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka robí vláda takúto rýchlo novelu zákona o verejnom obstarávaní preto, aby „pomohla dostať strategické zákazky svojim vyvoleným“. Opozičné strany pritom spomínajú nedávnu zákazku za takmer 230 miliónov eur na výstavbu cesty, ktorú získala firma Váhostav, hoci ponúkla až štvrtú najlepšiu cenu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:01