StoryEditor

Škody sa šplhajú na pol miliardy eur

10.06.2013, 00:00
Škody, ktoré Dunaj napáchal v hlavnom meste, budú nižšie ako pri posledných veľkých záplavách v roku 2002.

Kompetentní tvrdia, že tomu pomohla nová protipovodňová línia za 33 miliónov eur. Zástupcovia jednotlivých poškodených mestských častí ešte presné čísla nemajú. Zhodujú sa v tom, že pôjde o nižšie sumy, ako to bolo pred 11 rokmi. „Tie čísla budú inde,“ vyhlásil hovorca Bratislavy Ľubomír Andrássy.

V roku 2002 boli škody vyčíslené na viac ako 70 miliárd korún (2,74 miliardy eura). Ekonóm spoločnosti Era Jan Bureš očakáva, že škody z tohoročných povodní vyjdú na zhruba pätinu tejto sumy.

Menšie škody predbežne hlási Staré Mesto, ktoré bolo v roku 2002 zaplavené až po pešiu zónu. Čo im však Dunaj tentoraz napáchal, ešte konkrétne vyčísliť nevedia, keďže voda úplne neklesla. „Najväčšie škody budú zrejme na Fajnorovom nábreží pod Starým mostom, ktoré bolo kompletne pod vodou. 

Zatopené tam bolo úplne detské ihrisko,“ reagoval hovorca mestskej časti Tomáš Halán.

Staré Mesto malo podľa Halána náklady aj na kúpu piesku, čerpadiel a ľudí, ktorí boli počas povodní nasadení v teréne. Za pozitívne považuje, že škody nehlásili Slovenské národné múzeum ani galéria.

Najviac postihnutá mestská časť Devín zatiaľ pracuje podľa starostky Ľubice Kolkovej na odstránení škody, na ich vyčíslenie príde až neskôr. „Keďže nová hrádza vydržala, do dediny k ľudským príbytkom neprišlo toľko vody ako v minulosti,“ skonštatovala Kolková. Problémy jej však spôsobuje, že nemá obyvateľov ako informovať o dianí v mestskej časti. „Táto situácia len ukázala, ako nutné je investovať a vybudovať rozhlas, ja som nemala ako komunikovať s občanmi po celý čas,“ doplnila.

Aj známe obchodné centrum Eurovea avizuje, že škody na zaplavených trávnikoch nebudú až také veľké ako to bolo pri záplavách v roku 2010. „Vtedy sme mali škody v rozsahu 24-tisíc eur, na druhej strane sme však nemali zaplavený Sklad č. 7,“ uviedla marketingová manažérka obchodného centra Eurovea Oľga Hammer. Sklad č. 7 je národná kultúrna pamiatka, voda v nej zaplavila technické prízemie. Podľa Hammer budú musieť vodu najprv odčerpať a následne budovu vysušiť. „Teraz nevieme odhadnúť, o aké poškodenie tam pôjde,“ dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:31