StoryEditor

Reakcie na Powellove argumenty

Arpád Duka-Zólyomi (SMK): Súhlasím s názormi, ktoré predchádzali prejavu C. Powella, že prednesie skôr indície, i keď tam boli aj dokumenty, ktoré možno považovať za dôkazy. To, že Saddám Husajn má rôzne zbrane hromadného ničenia, sa však vedelo už dávno, aj to, že je schopný vyrobiť atómovú bombu. Preto túto hrozbu vnímam vážne. Kto dlhší čas sleduje vývoj režimu v Iraku, ten vie, ako je schopný všetko zatajovať a skrývať, napríklad pod zem.
Roman Vavrík (SDKÚ): Minister zahraničia USA predložil závažné argumenty, ktoré sú hodné akceptácie. Hoci ide o dôkazy získané spravodajsky, odpočúvaním a snímkami zo satelitov, myslím, že vecne a pravdivo pomenoval, čo sa v Iraku deje.
Robert Kaliňák (Smer): Priznám sa, že na základe poznania, aké možnosti majú USA, som očakával trochu tvrdšie a presvedčivejšie argumenty a dôkazy. Z praxe advokáta môžem povedať, že nejedna porota by váhala. Za isté považujem, že Irak porušuje rezolúcie BR OSN.
Imrich Béreš (ANO): Vystúpenie C. Powella len potvrdilo množstvo dôkazov, ktoré majú v rukách zbrojní inšpektori o tom, že Irak porušuje rezolúciu 1441. Tie skutočnosti sú dokázateľné. Asi celý svet sa zhoduje v tom, že zmena je potrebná, je len otázka, ako to urobiť. Predpokladám, že za niekoľko týždňov budú mať zbrojní inšpektori ďalšie dôkazy.
Ján Figeľ (KDH): Powellove argumenty sú výzvou pre BR OSN a expertov, ktorí môžu posúdiť mieru ich dôkaznosti a hľadať riešenie. To stále existuje v priestore politiky, diplomacie a intenzívnejšej práci inšpektorov za lepšej súčinnosti Iraku.
Diana Dubovská (HZDS): Powell svojimi argumentmi nepresvedčil. Všetky sú však veľmi vážne a pôsobivé. Zásah by však mala odsúhlasiť BR OSN. Treba pozerať na začiatok, chýbala napr. prevencia, aby výroba takých zbraní v Iraku neprebiehala.
Vojtech Tkáč (HZDS): Bol som presvedčený o potrebnosti zásahu proti Iraku aj pred prejavom C. Powella. Myslím, že to, čo sa deje v NR SR, je mimo reality. My predsa neschvaľujeme vojnu, ale podiel slovenskej jednotky. V čase, keď sa väčšina strán bije do pŕs, že chceme ísť do NATO, nie je správne váhať v takýchto záležitostiach. Predovšetkým pri vládnych stranách, ktoré si dali do vládneho programu vstup do NATO, ma toto lavírovanie a taktizovanie prekvapuje.
"KSS je proti vojne v Iraku, a to bez ohľadu na rozhodnutie Rady bezpečnosti OSN," uvádza sa v stanovisku Predsedníctva ÚV Komunistickej strany Slovenska, ktoré poskytol ústredný tajomník KSS Ladislav Jača. Argumenty i dôkazy amerického ministra sú podľa komunistov úbohé a povyšujú dohady nad absenciu hodnoverných faktov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:52