StoryEditor

Frešo má rivalov. Mateja s Babitzovou

23.09.2014, 00:00

Funkčné obdobie predsedu niekdajšieho lídra pravice SDKÚ-DS sa ešte ani neskončilo, a už ho chcú nahradiť. Krátko pred blížiacim sa kongresom strany, ktorý má byť už túto sobotu, sa rozhodol vyzvať Pavla Freša doterajší člen strany Ondrej Matej. Ten včera predstavil aj svoj deväťčlenný tím, v ktorom je napríklad podpredseda SDKÚ Viliam Novotný, ale aj bývalá šéfka Rádia Expres Eva Babitzová. „Som pripravený uchádzať sa o post predsedu strany. Sme pripravení s naším tímom vrátiť sa k nášmu voličovi a k témam, ktorými sme Slovensko menili,“ povedal Matej k svojej kandidatúre. Akú má podporu v regionálnych štruktúrach, povedať nevedel. Frešo si je ňou, naopak, istý. Ak by aj niekto podal návrh na jeho odvolanie, podľa neho by neprešiel. „A v sobotu nie je volebný snem,“ dodal Frešo, ktorý chce na svojej predsedníckej stoličke zotrvať. Lídrom v parlamentných voľbách v roku 2016 však už má byť Martin Fedor.

1. Prepadnutý líder pravice

Kandidáti na predsednícku stoličku v SDKÚ-DS chcú ísť na čelo strany, ktorá sa dlhé roky pýšila prívlastkom líder pravice. Potom však prišla zmena. Stratila charakter – tak by sa dalo podľa odborníkov zdôvodniť, prečo SDKÚ-DS o vedúce postavenie v slovenskej politike prišla. Bol to typ strany, v ktorej sa očakávali lídri, a tí z nej odišli. Najskôr Iveta Radičová, potom aj Ivan Mikloš a zakladateľ strany Mikuláš Dzurinda. Noví ťahúni sa v SDKÚ však neobjavili. Strana nedokázala ani priniesť novú víziu riadenia krajiny a zamerala sa skôr na župné voľby. Priazeň voličov jej nepriniesla ani kauza Gorila. V údajnom spise SIS sa spomína meno Anny Bubeníkovej, nominantky strany vo Fonde národného majetku, ale aj expokladníka SDKÚ Gabriela Palacku.


Čítajte viac:

Kandidáti na predsedu SDKÚ

Nepočítam si hlasy, situáciu v strane poznám

SDKÚ chcem vrátiť na politickú mapu


2. Voliči odchádzajú

Prvýkrát sa tak výrazného prepadu u voličov SDKÚ dožila po roku 2010. Jej dovtedajší sympatizanti sa pridali k OĽaNO, väčšina z nich však zostala nevoličmi. Pre škandály okolo Gorily. Po Frešovom nástupe na predsednícku stoličku sa strana na chvíľu pozviechala. Nádeje voličov sa pretavili do preferencií vyšších o tri percentá. Posledné prieskumy však hovoria o ďalšom debakli. Podľa údajov Polisu by SDKÚ zostala pred bránami parlamentu, Focus hovorí o slabých 5,8 percenta. Voliči sa tentoraz pravdepodobne pridali k strane Radoslava Procházku – Sieť.

3. Nové tváre

Logický postup by v takejto situácii bol, aby sa strana spojila a zabojovala o voliča. Avšak namiesto toho sa objavujú vnútorné rozbroje a SDKÚ sa štiepi na dve krídla. Pri súčasnom predsedovi Frešovi stoja ľudia ako Ivan Štefanec či Martin Fedor. Ten sa má stať lídrom strany pre parlamentné voľby v roku 2016. Dovtedy Frešo ako predseda strany skončiť nechce. Zosadiť ho má ambíciu nové krídlo strany okolo Viliama Novotného. Ten mal dať dokopy tím, ktorý na čelo strany pretláča Ondreja Mateja a na podpredsednícku stoličku Evu Babitzovú. Strane podľa analytikov pomôžu len ľudia, ktorí vedia komunikovať, majú charizmu a víziu vedenia strany aj Slovenska.

4. Nádej na vzostup

A má teda vôbec niekto šancu stranu pozviechať? Napriek všetkým pádom podľa odborníkov áno. SDKÚ-DS je totiž značka, na ktorú voliči stále počujú. Aby ich však presvedčila, že si zaslúži ešte šancu, bude musieť opäť ponúknuť, čo stratila. Ide o spomínaný vlastný charakter, a teda líderstvo aj na slovenskom politickom poli, aj vo

vlastnej strane. Takisto sa budú musieť vrátiť k celoštátnej politike a konkrétne riešiť problémy, ktoré sa netýkajú len regiónov.

01 - Modified: 2006-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Islandskí rybári znova lovia veľryby
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2023-04-11 07:29:15 - Feat.: - Title: Bločkobranie: Ako aj malá kampaň môže priniesť prekvapivé výsledky 04 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 05 - Modified: 2022-09-07 16:14:05 - Feat.: - Title: Eva Babitzová odchádza z Mark BBDO
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:37