StoryEditor

Kiska mal dostať ponuku na operáciu u nás. Prezident o ničom nevie

21.08.2015, 16:17
Autor:
TASRTASR

Prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi nikdy počas niekoľkých mesiacov, kým bol v starostlivosti nemocnice ministerstva vnútra - Nemocnica Svätého Michala, nikto nenavrhol operačný zákrok na Slovensku. Tvrdí to Roman Krpelan z kancelárie prezidenta v rámci pokračujúcej polemiky o tom, prečo slovenská hlava štátu podstúpila operačný zákrok v oblasti bedrového kĺbu v Česku v Plzni, a nie na Slovensku. Rezort vnútra tvrdí, že Kiskovi bola odporúčaná nemocnica v Ružomberku.

Podľa Krpelana však operačný zákrok na Slovensku nenavrhol nikto ani po tom, ako sa začala a niekoľko týždňov prebiehala komunikácia s nemocnicou v Plzni. "Prezident si váži a nepochybuje o kvalitách slovenských lekárov, počas svojej liečby sa riadil vždy len ich odporúčaniami. Prezident je preto mimoriadne prekvapený stanoviskom Ministerstva vnútra SR," odkázal Krpelan.

Zároveň zdôraznil, že po zlyhaní konzervatívnej liečby, ktorú Kiska absolvoval niekoľko mesiacov v nemocnici ministerstva vnútra, konzultoval svoj stav aj s lekármi v bratislavskej ružinovskej nemocnici. Následne absolvoval ďalšie diagnostické vyšetrenia v Banskej Bystrici, ktorého výsledky potom odovzdal v nemocnici ministerstva vnútra a konzultoval s MUDr. Jánom Grauzelom, podpredsedom Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu. Ten odporučil nemocnicu v Plzni.

"S odborným názorom doktora Grauzela sa stotožnila nemocnica ministerstva vnútra," tvrdí Krpelan, ktorý poskytol aj citát z listu nemocnice ministerstva vnútra. "Na základe odborného posudku MUDr. Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu, sa stotožňujeme s odporúčaným postupom realizovať výkon na vysokošpecializovanom svetovom pracovisku, kde s podobným typom operácie majú dostatočnú skúsenosť," uvádza sa v liste, ktorý je podpísaný MUDr. Milanom Križkom, generálnym riaditeľom Nemocnice Svätého Michala, a Alžbetou Roháčkovou, jeho zástupkyňou a vedúcou lekárkou interného oddelenia.

"Nemocnica ministerstva vnútra následne zabezpečila všetku dokumentáciu potrebnú pre liečbu v zahraničí," uviedol Krpelan. Prezident potom absolvoval dve predoperačné vyšetrenia v nemocnici ministerstva vnútra v Bratislave. Prvé bolo dva týždne pred operáciou, druhé deň pred hospitalizáciou v Plzni. "Vtedy po prvýkrát jeden z lekárov nemocnice, ktorého prezident nikdy predtým nevidel, nepoznal jeho meno a nebol jeho ošetrujúcim lekárom, spomenul možnosť operácie v Ružomberku," dodal Krpelan.

Rezort vnútra dnes informoval, že prezidentovi Kiskovi odporučil operáciu v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok jeho ošetrujúci lekár z Nemocnice sv. Michala. "Rozhodnutie prezidenta nechať sa operovať v Plzni bolo jeho osobným rozhodnutím," uviedla Andrea Dobiášová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Operácii vo fakultnej nemocnici v Plzni sa prezident SR Andrej Kiska podrobil vo štvrtok (20.8.). Zákrok prebehol štandardne a trval asi hodinu a štvrť. Slovenskej hlave štátu operatér Petr Zeman odstránil zápal mäkkého tkaniva a výrastok na bedrovom kĺbe.

01 - Modified: 2007-08-28 10:04:00 - Feat.: 0 - Title: Rezort financií pripravuje verejnú správu na zavedenie eura
01 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 02 - Modified: 2024-03-26 10:45:11 - Feat.: - Title: Schwarzenegger dostal kardiostimulátor. Vtipkuje, že má bližšie ku svojej slávnej filmovej úlohe Terminátora 03 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 04 - Modified: 2024-03-19 09:16:34 - Feat.: - Title: Britská princezná po špekuláciách medzi ľuďmi: Pozrite si zrejme prvé zábery Kate na verejnosti 05 - Modified: 2024-03-06 14:21:42 - Feat.: - Title: Kate Middleton opuchnutá tvár a bez života: Po usmiatej princeznej ani stopa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:26