StoryEditor

Predseda vlády zvyšuje ponuku za ochotu spolupracovať

30.07.2004, 00:00
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda navrhol skupine nezávislých poslancov rokovanie o podiele na moci z kvóty, ktorá na základe koaličnej zmluvy patrí SDKÚ. Zvažuje sa možnosť, že by Miroslav Abelovský obsadil post podpredsedu NR SR. Podľa informácií, ktoré sa HN podarilo získať, ponúkol Dzurinda post štátneho tajomníka na Ministerstve zahraničných vecí SR pre "Abelovskému blízku" osobu. Druhým postom, ktorý predseda SDKÚ prisľúbil pre človeka z tohto okruhu, má byť miesto v Správnej rade Slovenských elektrární.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda navrhol skupine nezávislých poslancov rokovanie o podiele na moci z kvóty, ktorá na základe koaličnej zmluvy patrí SDKÚ. Zvažuje sa možnosť, že by Miroslav Abelovský obsadil post podpredsedu NR SR, z ktorého odišla Zuzana Martináková. Podľa informácií, ktoré sa HN podarilo získať, ponúkol Dzurinda post štátneho tajomníka na Ministerstve zahraničných vecí SR pre "Abelovskému blízku" osobu. Druhým postom, ktorý predseda SDKÚ prisľúbil pre človeka z tohto okruhu, má byť miesto v Správnej rade Slovenských elektrární. "To by znamenalo, že premiér pokročil v rokovaniach s nezávislými poslancami," komentoval tieto správy podpredseda SMK Zsolt Komlósy. Osobne však dáva prednosť dohode s poslancami-členmi Slobodného fóra, pretože "na nich je možné morálne apelovať, lebo podporili prijatie vládneho programu". Bývalí členovia ĽS-HZDS tiež podľa neho viac ráz v minulosti zaujali protimaďarské postoje.

Výmena názorov
"S premiérom som niekoľko mesiacov nediskutoval, ani s nikým iným," vyhlásil Herman Arvay. On sám nemá žiadnu predstavu o obsadení nejakého postu. Je ochotný rokovať s predstaviteľmi SDKÚ o riešení problematiky ľudských práv a rómskej otázky, na ktoré sa zameriava. "Je to v rovine výmeny názorov na obsah prípadnej zmluvy," povedal Ladislav Polka. "Pokiaľ ide o funkcie v NR SR, nemám záujem o nič," vyhlásil, funkciu pre seba alebo sebe blízku osobu nechce ani v exekutíve. Na margo podpory štátneho rozpočtu sa vyjadril kladne s tým, že prioritou je zníženie verejných výdavkov. "Za tým pôjdeme veľmi tvrdo," dodal s tým, že ide o námet Ivana Kiňa. Komentovať rokovania s SDKÚ odmietol Jozef Elsner, ktorý je v zahraničí.

Ponuky a možnosti
Súbežné obsadenie miest v exekutíve poslancom je v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov. Poslanec, ktorý by prijal ponuku na takúto činnosť, musel by sa vzdať mandátu, jeho náhradníka by menovala strana, za ktorú bol zvolený. V prípade Polku, Elsnera, Igora Pinkavu, Abelovského, Ivana Kiňa a Jána Gabriela, ktorí údajne nevylučujú spoluprácu s vládnou koalíciou, by to bola ĽS-HZDS, mandát Arvaya by zaujal poslanec za KSS. Politické strany majú cez rezortných ministrov vplyv na obsadzovanie postov v štatutárnych orgánoch štátnych podnikov a v akciových spoločnostiach, ktorých 100 % akcií vlastní štát alebo v ktorých má štát významný podiel -- SPP, Slovenské elektrárne, obidve železničné spoločnosti. NR SR tiež volí zástupcov štátu v orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Sociálnej poisťovne, Spoločnej zdravotnej poisťovne, prípadne FNM SR. Vláda obsadzuje niekoľko postov vládnych splnomocnencov. Aktuálny je post vládneho splnomocnenca pre oblasť informatiky, o jeho zriadení sa rozhodlo len v tomto roku. Aj na obsadzovanie týchto miest sa však vzťahuje zákon o konflikte záujmov.

Posty SDKÚ na základe koaličnej zmluvy
Vláda SR: predseda vlády
podpredseda vlády a minister financií, minister zahraničných vecí, minister obrany, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Štátni tajomníci na ministerstve financií, práce a sociálnych vecí, pôdohospodárstva, vnútra, obrany, regionálneho rozvoja a zdravotníctva.
NR SR: podpredseda NR SR
predsedovia výboru pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie, pre verejnú správu, pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá.
Mimo koaličnej dohody:
posty v správnych a dozorných orgánoch FNM SR (predseda prezídia FNM SR), na základe dohody s rezortnými ministrami posty v štátnych podnikoch a akciových spoločnostiach

01 - Modified: 2002-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SMK dáva ruky preč
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:09