StoryEditor

Radičová: Fico získal v prvom kole volieb menej hlasov ako ja

Bývalá premiérka a kandidátka na prezidenta v roku 2009 Iveta Radičová v rozhovore pre HN:

Očakávali ste, že Robert Fico získa v prvom kole prezidentských volieb menej ako 30 percent, keďže mu posledné prieskumy dávali viac ako 35 percent?
Tu je namieste úvaha naozaj o niečom, čo by sme mohli nazvať v úvodzovkách Kukanovým efektom. To znamená, že v prvom kole podporovatelia a voliči kandidáta Roberta Fica odložili voľbu až na druhé kolo v presvedčení, že prvé kolo je jasné.

Čiže ak zmobilizuje svojich voličov, uhrá v druhom kole lepší výsledok?
Pán Fico má veľkú rezervu v radoch vlastných voličov, takže predpokladám sústredenosť na mobilizáciu vlastných voličov. On nie je v pozícii potreby širšieho zásahu, ale má naozaj tých 300- až 500-tisíc voličov rezervu.

Čím to je, že práve jeho voliči, ktorí zvyčajne patria k disciplinovaným, k urnám neprišli?
Efektom, že prvé kolo je isté. A druhý moment, ktorý však hovorím ako hypotézu, že môžu tu byť ešte dve podskupiny. Jedna, ktorá by ho naozaj radšej videla ako premiéra, a druhá, ktorá zažíva efekty už existujúcich prijatých zákonov jeho vládou. Práve vypĺňame daňové priznania.

Fico hovoril celý večer o tom, že ide o referendum o ňom a o Smere. Získal o vyše pol milióna hlasov menej ako Smer v parlamentných voľbách v roku 2012. Čo teda hovoria výsledky tohto referenda?
Dodávam k vašim číslam, že získal o 200-tisíc hlasov menej ako ja v prvom kole volieb. Sám si to zadefinoval ako referendum, pričom ide o veľmi konkrétnu voľbu osoby, ku ktorej si treba uvedomiť, že nie je znamienko rovná sa medzi politickou stranou a osobou. Dôkazy sú – keď osoba s vysokými preferenciami založí politickú stranu, neznamená to automaticky presun voličskej základne k politickému subjektu. A platí to aj opačne. Čiže máte politické strany, ktoré získavajú vyššie percentá, ale reprezentanti týchto strán ani zďaleka tieto percentá nedosahujú.

 

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:43