StoryEditor

Do Bruselu za 800 eur. Tak sa lieta na služobky za štátne

15.04.2015, 00:00
Ministerstvá nakupujú úradníkom letenky v cenách, ktoré by iní znížili aj o polovicu.

Šikovný cestovateľ si dokáže kúpiť letenku z Bratislavy do Bruselu aj za 30 eur. Štát ju zas dokáže nakúpiť aj za 870 eur. A rovnako celý rad ďalších ciest do destinácií, ktoré dnes bežne pokrývajú i nízkonákladové spoločnosti v cenách za pár desiatok eur, sa pri štátnych nákupoch šplhá k výrazne iným číslam. Napríklad: ministerstvo spravodlivosti kúpilo v januári letenky do Londýna za vyše 1100 eur, v marci cestovali predstavitelia rezortu vnútra jednosmerne z Paríža do Viedne za 911 eur a tiež vo februári z Viedne do Varšavy a späť za 950 eur. Podľa oslovených rezortov ani dodávateľa to priveľa nie je, hoci konkurenčné firmy predávajúce letenky hovoria opak. „Ak by bol za úsporu nákladov zodpovedný priamo minister alebo tajomník daného rezortu, tak by sme mali väčšiu istotu, že robí všetko pre to, aby boli ceny čo najnižšie,“ upozornil analytik INESS Radovan Ďurana.

Spoločne, no draho

Ako dnes nakupovanie ciest na úradoch vlastne funguje? Niektorí kupujú samostatne, iní majú spoločné zmluvy. Veľkú zmluvu na dvanásť miliónov eur má uzavretú napríklad rezort dopravy. A to nielen pre seba. Letenky nakupuje centrálne aj pre úrad vlády, ministerstvá spravodlivosti, vnútra a obrany a tiež pre úrad na ochranu osobných údajov. Avšak nie vo vlastnej réžii, ale cez súkromnú firmu ETN Slovakia. Kontrakt na štyri roky s firmou podpísalo vlani päť dní pred Vianocami. „Do tejto verejnej súťaže sa prihlásili dvaja uchádzači,“ tvrdí hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Druhým uchádzačom v súťaži bola firma Redi Tour, ktorá dodávala letenky pre štát aj v minulosti. Z ostatnej súťaže ju napokon vylúčili.

HN dali zoznamy konkrétnych ciest aj s cenami, za aké úradníci cestovali v tomto roku, na posúdenie iným firmám. Tie tvrdia, že viaceré ceny by dokázali stlačiť nadol. „Ak by sme dnes nasimulovali podobné požiadavky, ceny teoreticky vychádzajú lacnejšie,“ povedala Věra Janičinová, riaditeľka divízie leteniek zo Student Agency. Napríklad letenky z Viedne do Varšavy by namiesto cien 800 až 900 eur, za aké ich kúpilo ministerstvo vnútra, vedela spoločnosť zabezpečiť od 450 do 600 eur. Podobne napríklad aj let z Viedne do Dubaja by sa dal namiesto 2500 eur zohnať podľa Student Agency aj za sumu do 2150 eur, a to dokonca v biznis triede. „Nemožno vylúčiť, že naša sesterská spoločnosť Orbix, ktorá sa špecializuje výhradne na služobné cesty, by dokázala letenky sprostredkovať za ešte nižšiu cenu,“ dodala Janičinová.

Ďalšia konkurenčná spoločnosť zas hovorí, že všetko závisí od situácie. „Letecké spoločnosti môžu identifikovať biznis lety, na ktoré dávajú vyššie ceny,“ reagoval Michal Repa, PR manažér z portálu pelikan. sk.

Firma, ktorá pre štát cesty nakupuje, tvrdí, že ceny porovnáva aj s inými. Dvíhajú ich vraj rôzne faktory. „Cena letenky závisí od splnenia viacerých požiadaviek, hlavne disponibility miest, prepravnej triedy, predstihu, v akom sa letenky rezervujú a vystavujú, minimálneho pobytu či podmienky meniteľnosti a storna,“ uviedla konateľka spoločnosti ETN Jadranka Jocič.

Ministerstvá sú spokojné

Spoločnosť ETN Slovakia má podľa zmluvy so štátom nárok na osempercentnú províziu z každej letenky vystavenej cez agenta alebo päťpercentnú províziu pri rezervácii online. K tomu ešte dostáva fixnú peňažnú odmenu za každú vytvorenú rezerváciu.

Firma však napriek obhajobe súčasných cien tvrdí, že o zníženie aktuálnych sadzieb sa už snaží. Po tom, čo sa o tému začali zaujímať HN, uviedla, že už podnietila rokovania o vernostných programoch. „Registrácie do vybraných programov sme už v jednotlivých rezortoch iniciovali,“ dodala Jocič.

Prípady drahých letov sa pritom objavili už viackrát. Napríklad minulý rok dal úrad vlády na letenku premiéra Roberta Fica do Washingtonu vyše 12100 eur. Ministerstvá pritom tvrdia, že súčasný systém nakupovania letov im vyhovuje. „V rámci zmluvy je nastavený systém kontroly, kde máme možnosť sledovať a kontrolovať cenu objednanej letenky,“ reagovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Podľa vnútra ceny zvyšujú provízie či rôzne požiadavky, ktoré si samo stanovuje. „Ide o plne refundovateľné letenky. V situáciách, ktoré sa stávajú pomerne často, že treba meniť zloženie delegácie či nečakane termín cesty, je to určite výhoda,“ odpovedal tlačový odbor ministerstva vnútra. Ten v minulosti nakupoval letenky spoločne s ministerstvom zahraničných vecí, ktoré sa nedávno rozhodlo, že letenky bude nakupovať samo, a to cez viaceré firmy.

Oslovení odborníci hovoria, že pri nákupoch leteniek, aké robí štát, by sa mohli nákupy centralizovať alebo dohodnúť s prepravcami lepšie podmienky, keďže napríklad v prípade Bruselu ide o veľké a pravidelné odbery. „Existujú tak viaceré spôsoby, ako ovplyvňovať ceny, a ten ideálny treba hľadať,“ uzavrel Ďurana.

Dodávateľa menil aj Kažimír

Téma vysokých cien leteniek sa už riešila aj v súvislosti s ministerstvom financií. A to najmä pri ceste top predstaviteľov rezortu do Ázie pred rokom a pol. Šéf ministerstva Peter Kažimír spolu so štátnym tajomníkom Vazilom Hudákom a s riaditeľom Inštitútu finančnej politiky Martinom Filkom vtedy navštívili päť krajín. Cesta z Viedne do Hongkongu a potom do Singapuru, Kuala Lumpuru, Soulu a nakoniec do Bruselu vtedy stála takmer 24-tisíc eur.

Cestovné kancelárie vtedy hovorili, že rovnakú cestu by zabezpečili aj za polovičnú cenu. Ministerstvo financií následne spustilo súťaž na nového dodávateľa leteniek. A našlo ho – dnes čerpá rámcovú zmluvu so spoločnosťou Faveo na dva milióny eur. Či tak šetrí, pre HN rezort nevedel povedať.

„Ide o letenky do rôznych destinácií, o rôzne lehoty pred odletom, keď sa letenky objednávajú, o rôzny počet leteniek a podobne. Bolo by problematické porovnávať ich ceny,“ uviedol tlačový odbor rezortu. Presný rozpis cien nakupovaných leteniek pre HN do uzávierky neposkytol.

Vybrané ceny, za aké nakupuje štát letenky

Ministerstvo vnútra

marec 2015 Paríž – Viedeň 911 eur

marec 2015 Viedeň – Brusel – Viedeň 839 eur

január 2015 Londýn – Viedeň – Londýn 636 eur

január 2015 Londýn – Viedeň 820 eur

február 2015 Viedeň – Riga – Viedeň 695 eur

január 2015 Viedeň – Skopje 771 eur

február 2015 Viedeň – Hanoj – Viedeň 1958 eur

január 2015 Viedeň – Sofia 766 eur

január 2015 Viedeň – Moskva 865 eur

február 2015 Viedeň – Dubaj – Viedeň 2500 eur

február 2015 Viedeň – Varšava – Viedeň 949 eur

február 2015 Viedeň – Abú Zabí – Viedeň 3090 eur

marec 2015 Viedeň – Ottava – Viedeň 5007 eur

Ministerstvo spravodlivosti

január 2015 Viedeň – Brusel – Viedeň 873 eur

február 2015 Viedeň – Londýn – Viedeň 1107 eur

marec 2015 Viedeň – Nha Trang (Vietnam) – Viedeň 4479 eur

apríl 2015 Viedeň – Doha – Viedeň 3124 eur

Ministerstvo obrany

február 2015 Viedeň – Brusel – Viedeň 808 eur

február 2015 Viedeň – Riga – Viedeň 770 eur

Ministerstvo dopravy

február 2015 Viedeň – Montreal – Viedeň 1494 eur

február 2015 Viedeň – Singapur – Viedeň 952 eur

01 - Modified: 2024-03-04 12:39:23 - Feat.: - Title: Známy britský portál vychválil Bratislavu do nebies. Lákajú na lacné pivo, hrady a nízke ceny leteniek 02 - Modified: 2024-03-02 12:39:23 - Feat.: - Title: Od Škótska až po Turecko. Uži si jarné prázdniny a využi najlacnejšie letenky z najväčších slovenských miest 03 - Modified: 2024-02-26 14:15:48 - Feat.: - Title: Ryanair zvýši počas letnej sezóny ceny leteniek, chýbajú mu lietadlá. Šéf firmy ukázal na Boeing 04 - Modified: 2023-11-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Miluješ vianočné trhy, no tie slovenské ťa už omrzeli? Máme pre teba prehľad najlacnejších leteniek do európskych miest 05 - Modified: 2023-08-22 12:47:51 - Feat.: - Title: Tvrdé následky zmien v letectve. Vyššie ceny leteniek sú nevyhnutné, u nízkonákladoviek aj dvojnásobne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:45