StoryEditor

Tesla ukáže Bratislave svoju vlajkovú loď

07.04.2014, 23:58
autosalón v Inchebe. Americká automobilka priviezla na Slovensko luxusný sedan s označením „S“

Z hitu sa stáva rovnocenný konkurent. Elektrické autá sa začínajú doťahovať na svojich klasických spaľovacích rivalov. A presvedčí sa o tom aj Slovensko. Automobilka Tesla privezie na bratislavský autosalón svoj nový elektrický model S. Ten dokáže na jedno nabitie prejsť až 500 kilometrov.

Nejde pritom o malé mestské auto, ale luxusný športový sedan, ktorý sa pravidlám ekomodelov skôr vymyká. „Jeho najväčšou devízou je vynikajúci zážitok z jazdy a, samozrejme, priateľskosť k životnému prostrediu,“ hovorí Vladimír Rybecký, motoristický novinár z IBS Motorpress.

Rast na dotáciách

Ten upozorňuje, že automobilka vo svojom modeli nepriniesla prevratnú novú technológiu, ale všetky známe využila na maximum. „Aj dojazd je otázka veľkosti akumulátora. Prakticky záleží na jeho váhe a váhe vozidla, akú vzdialenosť na jedno nabitie prejde,“ dodáva Rybecký.

Modelu sa však nadmieru darí. Je najpredávanejším autom v Nórsku a výborne sa predáva aj v americkej Kalifornii. „Treba však dodať, že je to najmä zásluhou dotácií pre elektromobily. Bez nich by sa presadzoval veľmi ťažko,“ dodal Rybecký. Za úspechom v Nórsku napríklad stojí veľké daňové zaťaženie podobne výkonných spaľovacích áut, vďaka čomu vychádza Tesla na polovicu. Jej majitelia okrem toho neplatia mýto a užívajú si daňové úľavy.

Tesla navyše plánuje v Európe aj väčšiu expanziu. V Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku či Holandsku totiž budujú sieť dobíjacích staníc, kde budú majitelia týchto modelov „tankovať“ zdarma. Postupne by sa táto sieť mala rozšíriť až do Paríža a Londýna, a zahustiť sa tak, aby bola dostupná pre majiteľov približne každých tristo kilometrov.

 

Optimizmus, ale mierny

Slovensko však zatiaľ v jej plánoch nefiguruje. Za cenu pohybujúcu sa nad hranicou 75-tisíc eur tu zrejme nateraz neprerazí. „Rozvoj elektromobilizmu u nás totiž bude veľmi spojený s rýchlosťou poklesu ich cien,“ vysvetľuje dopravný analytik Jozef Drahovský. Navyše model S nepatrí do kategórie áut, ktoré u nás môžu výraznejšie zaujať. „Pre Slovákov sú elektromobily vhodné skôr ako malé autá do mesta,“ dodáva Drahovský.

Napriek tomu Tesla naznačuje trend, ktorý sledujú takmer všetky automobilky. „Dnes už každá z nich má buď elektromobil, alebo hybridný model,“ potvrdzuje Drahovský. Za zmienku stojí napríklad plne elektrický model e-up!, ktorý v Inchebe predstaví bratislavský Volkswagen. Analytici však prílišný optimizmus spojený s elektrovozidlami tlmia. „Zatiaľ platí, že to sú a ešte dlho budú drahé autá, ktoré sú na trhu najmä vďaka legislatíve a podpore,“ dodáva Rybecký.

01 - Modified: 2006-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budaj vychytal ďalšiu výhru Colorada
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:04