StoryEditor

Slovensko už robí pohovory so sýrskymi kresťanmi, vyhlásil Kaliňák

12.09.2015, 16:13
Autor:
TASRTASR

Vláda je naďalej presvedčená o tom, že pri súčasnej migračnej vlne do Európy je schopná integrovať na Slovensku stovku sýrskych kresťanov. "A s tým začneme," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Dokonca už máme to číslo naplnené, vieme o tých ľuďoch a už s nimi postupne tvoríme pohovory a privezieme ich sem. Vieme, že sa integrujú a vieme, že pre nás naozaj budú veľkým prínosom. Ale nebláznime s tým, že zrazu masa 50.000 ľudí určená bruselským administratívnym rozhodnutím pristane na Slovensku. Majme aspoň trošku pud sebazáchovy," vyzval.

Hlavnou úlohou podľa neho je zastaviť sýrsky vojenský konflikt. V tejto súvislosti by sa mala začať Európska únia správať ako svetová veľmoc, ktorou chce byť. Myslí si preto, že niektorí jej vysokí predstavitelia by mali skončiť so siláckymi rečami a kritikou malých štátov únie a namiesto toho zabrániť financovaniu a dodávkam zbraní do Sýrie.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že migračná kríza sa začala pred niekoľkými rokmi, preto je presvedčený, že EÚ je v tejto oblasti pomalá a zlyhala. To však podľa neho neznamená, že Slovensko nemá byť ústretové.

"Ak hovoríme o utečencoch, tak im máme pomôcť. Ale ak nám niekto núti kvóty, tak to je zle, lebo to je diktát Bruselu," podčiarkol, pričom poukázal na dobrovoľnosť, ktorú uznesením prijala Národná rada SR. V ňom však zároveň vyzvala vládu na aktivity v tejto oblasti.

Myslí si, že Slovensko malo urobiť ústretový krok a súhlasiť, že prijme vyše 700 ľudí, ako pôvodne navrhovala Európska komisia. Keby tu z nich väčšina nechcela zostať, tak by SR mala úplne inú vyjednávaciu pozíciu. "Boli by sme v absolútne inej situácii, keby sme povedali, že pomáhame," poznamenal.

Kaliňák poukázal na to, že na základe nového návrhu Európskej komisie nepôjde len o 2287 ľudí, ale o desiatky tisíc, ktoré by mali prísť na Slovensko. "Je to povinný dlhodobý systém, ktorý sa má schváliť. Tu sa nebavíme o dvoch tisíckach, to by Slovensko bez problémov zvládalo. Ale hovoríme, že za povinnými kvótami je to, že v najbližších piatich rokoch by to mohlo byť 50.000 ľudí. A to je situácia, ktorú by Slovensko naozaj nezvládlo integračne," priblížil.

Šéfka Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Bratislave Zuzana Vatráľová sa domnieva, že EÚ je schopná absorbovať súčasné počty utečencov. Pripomenula, že zďaleka nie všetci z nich dostanú azyl, ochranu a možnosť usadiť sa v Európskej únii.

Podľa nej by pomohlo zjednotenie jednotlivých azylových systémov k tomu, aby mali vo všetkých krajinách EÚ rovnaké možnosti, pokiaľ ide o azyl a reintegračné možnosti. Dodala však, že pri rozhodovaní, kde sa usadia, zohráva úlohu tiež životná úroveň jednotlivých štátov. "A to sa nedá zjednotiť žiadnym zákonom či nariadením," konštatovala.

 

 

01 - Modified: 2007-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dodatok
01 - Modified: 2023-11-06 19:43:55 - Feat.: - Title: Poľská vojenská polícia označila postrelenie migranta na hranici za nehodu, vojak údajne zakopol 02 - Modified: 2022-04-27 08:06:53 - Feat.: - Title: U nás sú muži viac nápomocní. Na Slovensku som sa s tým nestretla, hovorí Rita z Iraku 03 - Modified: 2021-06-24 08:14:13 - Feat.: - Title: 10 filmov, v ktorých filmári náhodou natočili veci, ktoré si nemal vidieť 04 - Modified: 2021-05-21 07:30:33 - Feat.: - Title: Objala migranta zo Senegalu, na internete ju šikanujú 05 - Modified: 2018-12-17 12:05:32 - Feat.: - Title: Kaliňák sa dostal do slovnej roztržky s redaktorom HN
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:59