StoryEditor

Školy majú problém. Pre zložité nákupy

01.12.2014, 23:00
Elektronické trhovisko malo viesť k úsporám, no je to aj byrokracia.

„Zaťažujú nás prácou navyše. Nemáme na to kapacity.“ Takto opísala štátny e-bay ekonómka bratislavskej Špeciálnej základnej školy Jana Steinerová. Elektronické trhovisko funguje zatiaľ iba v skúšobnej prevádzke. V budúcom roku by však všetky verejné inštitúcie mali každý bežný tovar či službu s hodnotou nad 1000 eur povinne obstarávať elektronicky. A s tým súvisí množstvo administratívy navyše.

„V malých školách nie je raritou, že jeden človek robí ekonóma, personalistu, účtovníčku či tajomníčku. A teraz opäť niečo nové, pritom za stále rovnaký plat,“ opisuje Steinerová.

Elektronické trhovisko vo všeobecnosti víta, malo by priniesť úspory a zabrániť korupcii. Zároveň však pripustila, že je otázne, dokedy budú pracovníci v malých školách pracovné a časové zaťaženie zvládať a či nezvážia svoj odchod.

Minister vnútra Robert Kaliňák zaviedol elektronické trhovisko kvôli úsporám. No zvýšil aj administratívu.

Namiesto hodiny dva týždne

Cesta k úspore totiž vôbec nie je jednoduchá. Elektronické obstarávanie trvá až dva týždne. „Pri menších zákazkách si mohli malí obstarávatelia urobiť prieskum trhu za hodinu a dostať tovar na druhý deň,“ poznamenal Boris Kordoš z portálu eaukcie. sk. Práve časové kritérium je pritom jednou z hlavných výhod, ktoré ministerstvo vnútra vyzdvihuje na tomto antikorupčnom nástroji. Úspora času však podľa Kordoša nastane iba pri väčších zákazkách nad 20-tisíc eur. Verejné obstarávania na takéto väčšie zákazky totiž teraz trvajú zvyčajne aj dva-tri mesiace. Väčšinu zákaziek pre školy však tvoria práve tie lacnejšie.

Záleží na opise

Elektronický nákup je v porovnaní s bežným komplikovanejší aj preto, že obstarávateľ musí podrobne opísať tovar, ktorý kupuje. Ak zadá napríklad iba to, že potrebuje papier A4, očakávať môže najnižšiu kvalitu a v konečnom dôsledku môže zaplatiť aj za to, čo v skutočnosti nechcel. „Po zadaní objednávky sa už do nej vstupovať nedá. Opis musí byť úplne vyčerpávajúci. Vygenerovaná zmluva je automaticky zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a je platná a účinná,“ odôvodnil Kordoš.

Steinerová poukazuje aj na to, že pri nákupoch neprichádzajú s nikým do kontaktu, keďže obchodujúce strany sa navzájom nepoznajú. Na objednávku reagujú dodávatelia anonymne, ten s najnižšou ponukou vyhrá. Kto s kým vlastne obchod uzavrel, sa ukáže až na zmluve. „Nevyznáme sa vo všetkom. Technické parametre napríklad pri vykurovacom systéme nevieme vždy presne opísať. Potrebujeme sa poradiť a firma nám zadarmo neporadí, ak nemá istotu, že bude mať zákazku,“ vysvetľuje riaditeľka Špeciálnej základnej školy s Materskou školou Katarína Brťková.

Zamestnanci môžu odísť

Problém v kumulovaní funkcií vidí aj partner pre audit v poradenskej spoločnosti TPA Horwath Ivan Paule. Podľa neho tlak, stres a osobná zodpovednosť za prácu, na ktorú nie sú pracovníci špecialistami, môžu ľahko viesť k odchodu zo zamestnania. Z ministerstva vnútra na druhej strane odkazujú, že školy obstarávali aj pred zavedením elektronického trhoviska, pričom práve ono im má prácu uľahčiť. „Kapacitný nápor sa oproti doterajšiemu postupu znižuje s ohľadom na odstránenie administratívnej záťaže a skrátenie procesu,“ uviedol z tlačového odboru ministerstva Ivan Netík.

 

Fakty o e-trhovisku

V ostrej prevádzke má byť vprvom štvrťroku 2015.

Verejná správa má cez systém nakupovať všetkybežne dostupné tovary a služby nad1000 eur.

V prípade štátu je horný limit134-tisíc eur.

Ostatní obstarávatelia majú strop207-tisíc eur.

Pristavebných prácach je horný finančný limit5,2 milióna eur.

01 - Modified: 2007-01-12 09:07:00 - Feat.: 0 - Title: Dodávky ropy cez ropovod Družba sú stabilizované
01 - Modified: 2024-04-23 09:02:27 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:15