StoryEditor

Bez Grécka bude euro silnejšie, tvrdí Procházka

27.06.2015, 19:08
Autor:
SITASITA
Eurozóna je podľa predsedu strany Sieť Radoslava Procházku a odborníka na európske vzťahy Vladimíra Bilčíka na odchod Grécka dobre pripravená.


Radovan Procházka. Snímka: TASR

Eurozóna už v tejto chvíli nemá ako Grékom pomôcť, majú to vo vlastných rukách, povedal v sobotu na tlačovej besede Bilčík a dodal, že euro bude bez Grécka silnejšie.

Pre bezpečnostnú stabilitu juhovýchodnej Európy je ale mimoriadne dôležité, aby Grécko zostalo súčasťou Európskej únie. „Je možné, že referendum ani nebude a Grécko odíde z eurozóny aj bez neho. Ak by však aj bolo úspešné, s veľkou pravdepodobnosťou povedie k pádu Tsiprasovej vlády a spôsobí v gréckej politike ešte väčší chaos. Grexit nikdy nebol bližšie,“ povedal Bilčík. Dodal, že „eurozóna je na tento vývoj pripravená podstatne lepšie ako pred niekoľkými rokmi a Slovensko vďaka absencii úzkych bankových a investičných väzieb na Grécko nečelí žiadnej zásadnej hrozbe. Domino efekt je nepravdepodobný a aj otázka záruk bude vecou ďalších vyjednávaní“.

Podľa Procházku Grexit ponúka jednu lekciu aj nám. „Ak štát príliš stučnie a spohodlnie a zrazu v ňom nemá kto platiť všetky jeho účty, nedokáže to dlhodobo zvládnuť. Je dobré na to pamätať, keď tu znova raz niekto bude chcieť zvýšiť dane, vymyslieť štátny dopravný servis alebo odrádzať ľudí od toho, aby v sporení či spotrebe dôverovali najmä svojmu úsudku“.

Skupina ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) odmietla Grécku žiadosť o predĺženie úverového programu do 5. júla, keď je v Grécku naplánované referendum o požiadavkách veriteľov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov eurozóny. Jeden z predstaviteľov uviedol, že predĺženie programu nie je možné, keďže neexistuje základ pre spoluprácu.

Grécky premiér Alexis Tsipras v sobotu vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. "Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa," uviedol Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou.
Šéf Eurogroup Jeroen Dijsselbloem však v sobotu uviedol, že rozhodnutie Grécka zvolať referendum nezbavuje krajinu povinnosti splácať dlhy. „Je zodpovednosťou gréckej vlády plniť svoje záväzky, najprv voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF). „Táto povinnosť nezmizla,“ povedal.

01 - Modified: 2007-07-08 12:23:28 - Feat.: 0 - Title: ÚRSO stanovil oprávnené náklady a primeraný zisk výrobcom a dodávateľom tepla
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 04 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 05 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:21