StoryEditor

Opozícia si chce dohodnúť spoločný postup pred mimoriadnou schôdzou k Váhostavu

10.04.2015, 12:18
Autor:
SITASITA
Na stretnutí sa majú zúčastniť zástupcovia klubov Most-Híd a OĽaNO ako aj nezaradení poslanci Ľubomír Galko, Daniel Lipšic a Miroslav Beblavý.

Predseda KDH Ján Figeľ pozval na budúci týždeň v utorok zvyšok opozície na spoločné rokovanie o príprave na schôdzu, ktorej témou majú byť aktuálne problémy súvisiace s reštrukturalizáciou na Slovensku. "Je veľa dôvodov na spoločný postup, nielen na konzultácie, ale aj na istú základnú zhodu," povedal Figeľ na dnešnej tlačovej besede. Na stretnutí sa majú zúčastniť zástupcovia klubov Most-Híd a OĽaNO ako aj nezaradení poslanci Ľubomír Galko, Daniel Lipšic a Miroslav Beblavý.

"Kauza Váhostav, reštrukturalizácia tohto stavebného gigantu, potvrdzuje, že spravodlivosti na Slovensku je dnes málo a jej vývoj bude testom o smerovaní Slovenska," povedal šéf KDH. Zvolanie schôdze s týmto programom je podľa neho veľmi dôležitým momentom. Reštrukturalizáciu Váhostavu totiž považuje Figeľ za podvodnú. "Chceme sa pýtať, prečo sa toto dialo, ako bolo možné prizerať sa na situáciu, ktorá sa prehlbuje už dlho," povedal.

Ako Figeľ upozornil, za posledné tri roky spoločnosť Váhostav veľmi systémovo, celoplošne a dlhodobo neplatila oprávnené záväzky pri výstavbe budov, či vodovodov a kanalizácií. "Práve toto nezodpovedné narábanie s verejnými financiami za tichého súhlasu alebo pozorovania zo strany štátnej moci je prehlbovaním problémov, ktoré sú dnes veľmi boľavé," tvrdí.
Šéf KDH upriamil pozornosť na to, že už v lete 2012 predložili poslanci za KDH do parlamentu návrh zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by chránil malých subdodávateľov. Poslanci za Smer-SD vtedy tento návrh nepodporili s tým, že pripravujú lepšie riešenie. "Nepripravili doteraz nič," zdôraznil Figeľ.

Mimoriadna schôdza parlamentu k reštrukturalizáciám bude v stredu 15. apríla. Zvolal ju predseda NR SR Peter Pellegrini s tým, že súčasná právna úprava, počas ktorej sa uskutočnilo viac ako 530 reštrukturalizácií, je nedostatočná, negarantuje rovnocenné postavenie jednotlivých typov veriteľov a dostáva do nepriaznivej situácie najzraniteľnejších živnostníkov. Pellegrini očakáva, že Národná rada SR prijme uznesenia, ktorými zaviaže jednotlivých ministrov, aby urýchlene pripravili vo svojich oblastiach také úpravy, ktoré by mohli celý proces stabilizovať. Opozícia sa však na vládu nespolieha a pripravila viacero vlastných návrhov, ktoré na schôdzi plánuje predložiť.
 

01 - Modified: 2007-05-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švédi aj po severskom derby bez straty
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:02