StoryEditor

The Economist: Idú proti homosexuálom. A Slovákov posielajú do 21. storočia

06.01.2015, 12:39
Autor:
slsl
Referendum za rodinu chce obmedziť práva homosexuálov. Slovensko má šancu ukázať dospelosť tým, že ho odmietne, píše prestížny magazín.

Referedum, ktoré organizuje Aliancia za rodinu, si už všimli aj zahraničné médiá. Téme sa venuje prestížny magazín The Economist. V článku nazvanom Neobčianska spoločnosť (Uncivil society) rozoberá argumenty Aliancie za rodinu. Slováci budú o ochrane rodiny hlasovať 7. februára.

Svetlá stránka referenda

Napriek všeobecnej vlne kritiky však na referende nachádza aj svetlé stránky. Napríklad to, že vo východnej Európe nie je obvyklá takáto občianska aktivita, ktorá vychádza "zdola". 

"Na rozvoj občianskej spoločnosti v postkomunistických krajinách sa za posledné dekády minuli miliardy eur, dolárov, libier, korún a iných západných mien. Väčšinou bez veľkých úspechov. Ale nadchádzajúce referendum na Slovensku ukazuje, že niekde predsa sú občania schopní zorganizovať sa, aby presadili politické ciele - hoci nie také, aké presadzuje liberálna agenda medzinárodných mimovládnych organizácií," píše Economist s tým, že slovenská Aliancia za rodinu (AZR) vyzbierala 400-tisíc podpisov potrebných pre referendum za necelých päť mesiacov. "Asi osem percent populácie podpísalo petíciu za referendum, ktoré má obmedziť práva homosexuálov," dodáva Economist.

Týždenník upozorňuje, že referendum sa bude konať aj napriek tomu, že vláda Roberta Fica zakotvila postavenie rodiny a fakticky zakázala homosexuálne partnerské zväzky, AZR to nestačí. Economist cituje predsedu aliancie, Antona Chromíka, že pre alianciu "sú dôležitejšie práva detí ako práva dospelých".

Slovensko opäť na dne rebríčka

Jedna z otázok referenda sa týka aj vyučovania, resp. nevyučovania sexuálnej výchovy na školách. Chromík argumentuje, že vďaka tomu, že sa sexuálna výchova nevyučuje, máme oveľa nižšiu mieru tehotných tínedžerov ako Veľká Británia.

Economist však upozorňuje, že takmer každý západný štát má nižšiu mieru tehotných tínedžeriek ako Británia. "Veľká Británia má jednu z najvyšších mier tehotných tínedžeriek na svete. Najnižšiu mieru majú severské krajiny, Japonsko a Francúzsko, teda krajiny s tradícou sexuálnej výchovy.

Podľa dát UNICEF-u na Slovensku otehotnie 18 dievčat z 1000 vo veku 15 až 19 rokov, čím sa Slovensko radí medzi krajiny s najvyššou mierou tehotenstiev násťročných na svete. Tieto dáta ukazujú, že Slovensko je v tomto ukazovateli dokonca piatou najhoršou krajinou na svete. Okrem Británie je pred nami Estónsko, Rumunsko a rebríček vedú USA.

K otázke zákazu adopcie detí homosexuálnymi pármi Economist predstavuje štatistiku, podľa ktorej má Slovensko najviac opustených detí v celej Európe. Podľa dát z roku 2012, ktoré používa týždenník, rodičia odložia asi päť detí z tisíc. Až 40 percent detí je pritom odložených do detských domovov.

"Pre porovnanie, v USA skončí v štátnej opatere 14 percent odložených detí a sirôt, ostatné sa dostanú do náhradných rodín. Deti v tomto prípade benefitujú z väčšej ponuky rodín," dodáva Economist. V niektorých štátoch USA sú pritom povolené aj adopcie homosexuálnymi pármi. 

Voličská apatia rozhodne

Text končí konštatovaním, že referendum sa aj napriek mobilizácii voličov prostredníctvom katolíckej cirkvi pravdepodobne skončí neúspechom, keďže na jeho platnosť je potrebná účasť nad 50 percent oprávnených voličov. "Nakoniec, referendum porazené nízkou účasťou môže ukázať, že krajina je dospelá demokracia 21. storočia," pokračuje Economist.

Organizácie LGBTI (ľudí s homosexuálnou orientáciou a transgender) nie sú podľa Economistu na Slovensku tak dobre organizované ako inde vo svete a odporcov referenda presviedčajú, aby voliť nešli a vyjadrili tak nesúhlas. "Referendum ukazuje, že Slovensko má skupiny schopné presadiť ich témy ako národnú agendu, ale tiež ukazuje, že rovnako ako vo väčšine vyspelých krajín, hlavnou silou v súčasných politikách je voličská apatia," uzatvára Economist.

 

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-03-20 15:33:08 - Feat.: - Title: Deviatakov testovali z matematiky aj slovenčiny. Dokážte v tomto kvíze, že poznáte odpovede na otázky základnej školy 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:16