StoryEditor

Viskupič zváži právnu dohru. Bugár: Je to horšie ako za Mečiara

18.09.2013, 07:01
Autor:
tasrtasr
Poslanci Smeru-SD napadli kvôli makete Fica poslanca Obyčajných ľudí Jozefa Viskupiča.

V parlamente došlo k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. "Láskavo to tam dajte, je to môj majetok," kričal za nimi Matovič, ktorý maketu priniesol. Pri snahe o jej vrátenie mali Jozefa Viskupiča (OĽaNO) poslanci Smeru-SD údajne fyzicky napadnúť.

Na incident vzápätí zareagoval Július Brocka (KDH) vyhlásením, že kvôli nemu podáva podnet mandátovému a imunitnému výboru. Matovič zase procedurálnym návrhom žiadal o preverenie prítomnosti alkoholu v krvi u poslancov. "Zjavne sú mnohí pod vplyvom alkoholu," vyhlásil. On aj ďalší opoziční poslanci poukazovali na "bujarú" zábavu a smiech, ktorý sa v sále ozýval po príchode zákonodarcov Smeru-SD. Ani o jednom z týchto návrhov plénum nerozhodlo, keďže parlament nebol uznášaniaschopný.

Právna dohra
Útok viacerých poslancov vládneho Smeru-SD na svoju osobu opozičný zákonodarca Jozef Viskupič (OĽaNO) nechápe. Považuje sa za pokojného človeka, no dnes v noci sa podľa jeho slov na neho "vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru".

"Bol som na vyšetrení u lekára, mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve. Mám tam odtlačené ruky," opísal Viskupič. Poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. Viskupič zváži aj právnu dohru. Nemieni akceptovať "toto pracovné prostredie, aké tu vytvárajú poslanci Smeru slovnými provokáciami a následne priamym napádaním".

K incidentu malo prísť po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní.

Troch z piatich útočiacich poslancov Viskupič podľa vlastných slov spoznal. Mali nimi byť Jozef Valocký, Ivan Varga a Antonín Cicoň. Verí, že zvyšných dvoch identifikuje na základe záznamu. Zároveň dúfa, že na rokovaní mandátového a imunitného výboru sa pristúpi k nejakým krokom na zamedzenie takéhoto správania. "Dohodneme sa v klube, ako postupovať proti nepochopiteľnému správaniu poslancov zjavne pod vplyvom alkoholu," dodal Viskupič.

Horšie ako za Mečiara
"Teraz je to horšie ako za Mečiara. Aj vtedy bola arogancia, bola noc dlhých nožov, to všetko bolo. Ale teraz je to horšie. Teraz je tu nenávisť,"
povedal k situácii v parlamente líder Mostu-Híd Béla Bugár. Za nebezpečné a zlé považuje aj to, že Smer-SD sa vďaka svojej pohodlnej väčšine, ktorú mu zabezpečuje 83 poslancov, správa akoby mohol všetko.     

Bugár neschvaľuje fyzické útoky, ktoré sa medzi poslancami množia. Zatiaľ posledný je útok poslancov Smeru-SD na šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča. "Agresivita narastá, nervozitu jednoznačne vidieť aj u vládnej strany," komentoval Bugár.

01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konferencia, ktorá zmenila dejiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. júl 2024 01:34