StoryEditor

Extrémy vrcholia. Teploty dnes atakujú 40 stupňov

07.08.2013, 12:30
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Meteorológovia varujú pred extrémnym teplom, v piatok sa počasie výrazne zmení.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes pre časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami. Tie môžu na niektorých miestach dosahovať hodnoty až 39 stupňov Celzia.

Tretí stupeň výstrahy platí pre všetky okresy Bratislavského a Trnavského kraja. A taktiež pre okresy Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Myjava, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Zlaté Moravce a Šaľa. Meteorológovia očakávajú, že v týchto oblastiach môže teplota vystúpiť na 35 až 39 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza sa na web stránke SHMÚ. Pre zvyšné okresy platí druhý stupeň výstrahy s výnimkou severných okresov, kde platí prvý stupeň.

Vo štvrtok by mali horúčavy zasiahnuť väčšiu časť územia SR. Tretí stupeň výstrahy platí na tento deň pre všetky okresy západného a južného Slovenska. Teplota by sa na niektorých miestach mohla vyšplhať na 35 až 40 stupňov Celzia. Pre zvyšné územie krajiny platí na tento deň druhý stupeň výstrahy.

Počasie sa výraznejšie zmení už v piatok, keď horúčavy nahradia početné prehánky a búrky. Spočiatku bude ešte jasno a teploty sa budú pohybovať v rozmedzí medzi 31 až 36 stupňami. Poobede sa oblačnosť zväčší, prehánky a búrky hrozia najmä na západnom území Slovenska.

Počas víkendu sa už výraznejšie ochladí. V sobotu sa teploty vyšplhajú na 23 až 28 stupňov, na severe bude len okolo 20. Očakáva sa veľká oblačnosť s mnohými prehánkami a búrkami, lokálne môžu byť aj intenzívne. V nedeľu bude o stupeň chladnejšie a prehánky sa vyskytnú už len ojedinele.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:04