StoryEditor

Smer rozhodol o náhrade za Pašku. Novým šéfom parlamentu bude Pellegrini

24.11.2014, 15:10
Autor:
redredtasrtasr
Fico zároveň dodal, že podpredsedom parlamentu bude Miroslav Číž a ministrom školstva bude štátny tajomník Juraj Draxler.

Agentúrna správa bola nahradená autorským textom

Raketový vzostup. Tak by sa dala v skratke nazvať politická kariéra nového predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD). V priebehu roka totiž z postu štátneho tajomníka postúpil na ministra školstva, aby len po piatich mesiacoch povýšil na druhú najvyššiu ústavnú funciu.

Fico: je to energický človek

Staviame na jeho energiu a konsenzuálnosť. Myslíme si, že rozhodnutie bude na prospech celej Národnej rady,“ zdôvodnil jeho vymenovanie premiér Robert Fico na včerajšej tlačovej koncefencií po zasadnutí predsedníctvu Smeru. So samotným Pellegrinim sa HN do uzávierky spojiť nepodarilo.

Nový predseda parlamentu Peter Pellegrini. Snímka: SITA/J. Slovák

Pellegrini na poste šéfa Národnej rady nahradí Pavlu Pašku, ktorý pred týždňom odstúpil po kauze predraženého nákupu CT zariadenia. Ten piešťanská nemocnica kúpila od spoločnosti Medical Group SK, v ktorej bol Paška v minulosti spolumajiteľom. „Pre Smer-SD je to v prvom rade vynútená voľba. Pôvodne mal byť Paškov nástupca Marek Maďarič, Pellegrini je však zrejme menej náročný ako minister kultúry. Na druhej strane by to bola druhá výmena na poste ministra školstva za štyri mesiace, čo nemusí byť úplne dobré, keďže školstvo je spolu so zdravotníctvom najproblémovejším ministerstvom,“ povedal pre HNonline.sk politológ Ján Baránek.

Nečakaný postup

Prekvapenie – tak nazývajú Pelegriniho nomináciu odborníci. Nielen preto, že jeho meno sa v súvislosti s postom ani raz za poledné dni nespomenulo. Podľa politológa Miroslava Kusého sú kroky vládnej strany neočakávané aj preto, že človeka so silným postavením nahradí bábka. „Nebue robiť komplikácie. Bude len predĺženou rukou premiéra,“ dodáva Kusý.
Ako však na druhej strane upozorňuje politológ Ján Baránek, ide o človeka s minulosťou bez škandálov či káuz.
Pellegriniho na poste ministra školstva vystrieda doterajší štátny tajomník Juraj Draxler.

O Pellegrinim, ktorý v súčasnosti zastáva aj post podpredsedu strany majú však jeho kolegovia vysokú mienku. Hovorí sa o ňom, že ej ambiciózny, ale aj dôsledný.

A v minulosti sa učil od skutočných slovenských politických kapacít. Ako povedala v seriáli HN Neznáme osudy známych bývalá ministerka financií z čias prvej vlády Mikuláša Dzurindu Brigita Schmögnerová, nový šéf parlamentu prešiel aj jej rukami.  Absolvoval totiž Akadémiu sociálnej demokracie – liaheň sociálnodemokratických politikov.

Čiž sa vracia

Podľa Baránka by Pellegrini na rozdiel od bývalého šéfa parlamentu nemusel mať ani problémy s komunikáciou. „Paška sa občas správal veľmi autokraticky. Akoby bol parlament trieda a on bol učiteľ,“ dodal.

Na tlačovej konferencií však premiér neoznámil len obsadenie stoličky predsedu parlamentu a šéfa rezortu školstva. Tým sa stane Juraj Draxler. Podľa Kusého by mohol novú funkciu zvládnuť. Školstvo je totiž rezort, na ktorom vládam až tak nezáleží, a teda ho môže viesť hocikto.

Rovnako sa rozhodlo aj o obsadení kresla podpredsedu parlamentu, ktoré nedobrovoľne opustila Renáta Zmajkovičová po škandále s predajom predraženého CT-prístroja. Na túto stoličku sa po niekoľkých rokoch vráti Miroslav Číž.

Vyšetruje už aj polícia

A nie len situácia v parlamente sa pohla v týchto dňoch dopradu. Podľa najnovších informácií, ktoré priniesol portál aktuálne.sk, už podozrivý nákup Ct prístroja začala prešetrovať aj polícia. yšetrovanie sa podľa šéfa Národnej kriminálnej agentúry Daniela Gogu vedie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. 

Od asistenta na šéfa parlamentu

V období od roku 1998 do roku 2002 bol samostatne činnou osobou. V rokoch 2002-2006 pôsobil ako asistent poslanca Národnej rady. V roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady NR SR a v období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom.

Zároveň bol členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

Poslancom Národnej rady SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil ako člen v parlamentom Výbore pre financie a rozpočet a člen Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Do tretice bol zvolený za člena slovenského parlamentu aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR. Tento post zastával do roku 2014.

 

01 - Modified: 2007-01-04 11:52:29 - Feat.: 0 - Title: Srbsko se Kosova nevzdá, říká premiér Koštunica
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:19