StoryEditor

Miškov vyzval Smer, aby znížil DPH na všetky potraviny

26.06.2015, 13:12
Autor:
SITASITA

Pravica neznížila daň na potraviny, ľavica do dnešného dňa takisto neznížila daň na potraviny, a to, čo je plánované, to je výsmech ľuďom, konštatoval nezaradený poslanec Juraj Miškov počas rozpravy v NR SR k návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH).

V rámci neho spolu s ďalšími tromi kolegami navrhuje zníženie DPH na potraviny zo súčasných 20 percent na 13 percent. Nemá sa to týkať tabaku, tabakových výrobkov a alkoholu.

Nižšiu daň na potraviny obsahuje aj jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka vlády, dotýkať by sa však malo len vybraných základných potravín.

Miškov počas rozpravy vyzval poslancov Smeru- SD, aby apelovali na vládu, nech nižšiu DPH rozšíri na všetky potraviny, aby z toho mali úžitok všetci ľudia.


Šéf strany SKOK Juraj Miškov. Snímka: SITA/J. Jarošík

"Vzhľadom k tomu, že máme najvyššiu sadzbu dane z pridanej hodnoty na potraviny, to vedie okrem iného k tomu, že nakupujeme na Slovensku potraviny za najvyššie ceny v porovnaní s okolitými krajinami. V praxi to vedie k tomu, že v Hainburgu nájdete na parkovisku slovenské ŠPZ na autách, vedie to k tomu, že ľudia z južných okresov Slovenska chodia nakupovať potraviny do Maďarska a zo severu Slovenska zase do Poľska," konštatoval v rozprave k zákonu ďalší z predkladateľov, nezaradený poslanec Jozef Kollár.

Tento stav by mal podľa neho mrzieť každého ministra financií, lebo ak budú naši spotrebitelia chodiť nakupovať za hranice, tak nielenže dávajú prácu občanom susedného štátu, ale nechávajú tam aj svoje peniaze.

Okrem potravín navrhujú opoziční poslanci znížiť DPH na 13 percent aj na elektrinu, teplú vodu, plyn či palivá na kúrenie pre domácnosti.

Prepočítali, že toto opatrenie by znamenalo rozpočtový výpadok približne 400 mil. eur ročne. Kollár však podotkol, že na druhej strane pripravili sériu 16 opatrení, ktoré prinesú úsporu vo výdavkovej časti rozpočtu v objeme viac ako jednej miliardy eur.

Tiež konštatoval, že ak ľuďom vďaka nižšej DPH zostane v peňaženkách viac, pričom ročnú úsporu domácností vyčíslil na niekoľko sto eur ročne, budú nakupovať viac iných tovarov, prípadne sporiť si tieto peniaze, čo je tiež pre našu ekonomiku dobrým signálom.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:25