StoryEditor

Kaliňák chystá superúrad

07.10.2013, 23:59
Úrad pre verejné obstarávanie dohliada na tendre, Protimonopolný úrad zas stráži nekalú sútaž.

V prípade pochybení majú tú moc zakročiť a rozdávať pokuty. Obe tieto inštitúcie by mali po novom fungovať spolu. S ich zlúčním od budúceho roka počíta ďalšej fáza reformy ESO, ktorú pripravuje rezort Roberta Kaliňáka.

„Viem o tomto zámere. Táto úvaha je tu stále,“ uviedla pre HN vedúca služobného úradu ministerstva vnútra Denisa Saková. Kaliňák svoje predstavy o zlučovaní či rušení úradov predniesol kolegom vo vláde. Tí, ak nebudú súhlasiť, musia ušetriť inde.

 

Rozhodne sa do konca týždňa

Definitívne sa má všetko rozlúsknuť do konca tohto týždňa, keď bude predstavený návrh štátneho rozpočtu. „Nechali sme to na rozhodnutie jednotlivých rezortov,“ vraví šéf sekcie verejnej správy rezortu Adrián Jenčo. Podobný model spojených úradov existuje už desaťročie v susednej Českej republike, kde funguje Úrad na ochranu hospodárskej súťaže.

Kaliňák chce reformou ESO na budúci rok usporiť celkovo 414 miliónov eur. Protimonopolný úrad má predpísané zníženie rozpočtu o 80-tisíc eur, úrad pre verejné súťaže o 71-tisíc.

„Urobíme všetko preto, aby sme minimálne túto sumu ušetrili,“ vraví tlačový tajomník ÚVO Ján Mažgut. Hovorkyňa Protimonopolného úradu Alena Sedláková informovala, že sa nevyhnú prepúšťaniu pracovníkov na nevýkonných odboroch úradu. Obe inštitúcie sa k samotnej myšlienke jednej spoločnej strechy stavajú zdržanlivo, zámer nekomentovali.

Malatinský súhlasí

„Spojenie dáva zmysel, lebo agendy týchto dvoch úradov spolu súvisia,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Ctibor Košťál.

„Oveľa dôležitejšie než premiestnenie nejakých škatúľ pod jednu strechu je, čo to bude znamenať pre nezávislosť oboch inštitúcií,“ myslí si analytik, že úrady by sa mali predovšetkým finančne a personálne stabilizovať a najmä odstrihnúť od politického vplyvu.

Spoločný úrad si vie predstaviť aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Pokiaľ to nie je v rozpore s európskou legislatívou, my proti takémuto kroku v rámci racionalizácie a zvýšenia efektívnosti štátnej správy nič nemáme,“ uviedol hovorca Stanislav Jurikovič.

Myšlienka superregulačného úradu nie je nová. Vlani po parlamentných voľbách úvahy obnovil premiér Robert Fico. Následne vo februári tohto roku tento krok odmietol s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť čerpanie eurofondov.

01 - Modified: 2005-07-11 17:23:00 - Feat.: 0 - Title: F1: Podľa Whitmarsha môže Renault zabudnúť na ďalšie víťazstvá
01 - Modified: 2018-12-17 12:05:32 - Feat.: - Title: Kaliňák sa dostal do slovnej roztržky s redaktorom HN 02 - Modified: 2018-11-30 15:25:33 - Feat.: - Title: Má ísť Kiska do Marrákeša? Toľko odvahy nemá a ani tomu nerozumie, kritizuje Kaliňák 03 - Modified: 2018-08-09 14:20:40 - Feat.: - Title: Kaliňák: Nemám dôvod ovplyvňovať svedkov. Obvinenia sú scestné a absurdné 04 - Modified: 2018-04-26 20:26:59 - Feat.: - Title: Zmena stanov je len kvôli efektivite, vyhlásil Kaliňák 05 - Modified: 2018-03-04 19:57:14 - Feat.: - Title: Šéf zamestnávateľov: O príplatkoch sa rozhodlo politicky a až potom sa obrátili na nás
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:13