StoryEditor

Ako voľby hodnotia noví poslanci? Väčšina sa teší, niektorí sú sklamaní

25.05.2014, 14:38
Autor:
tasr, stltasr, stl

SaS: Voliči nám dali jasný odkaz, že patríme do politiky

Voliči dali strane SaS v sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu jasný odkaz, že liberáli patria na slovenskú politickú scénu. Pre TASR to dnes v reakcii na odhady volebných výsledkov uviedol líder SaS Richard Sulík. Liberáli by mali získať jeden poslanecký mandát. Pred piatimi rokmi sa SaS do europarlamentu tesne nedostala.

"My si to po všetkých peripetiách, ktorými SaS prešla, veľmi ceníme. Je to pre nás silný záväzok pokračovať v liberálnej politike," deklaroval Sulík. Kto konkrétne z kandidátky SaS sa do parlamentu dostal, zatiaľ jasné nie je. "To pre mňa nie je dôležité. Dôležité je, že SaS má mandát, z toho sa teším najviac. Preferencie voličov budeme rešpektovať," uistil.

Sulík ešte v sobotu pre TASR uviedol, že ak by jeho strana nezískala ani jeden mandát, odstúpil by z funkcie predsedu. "Tieto voľby sú pre nás mimoriadne dôležité, vieme v prípade úspechu podčiarknuť, že ako liberálna strana patríme na slovenskú politickú scénu a v prípade neúspechu predseda strany najlepšie spraví, ak odstúpi," povedal.

Zsolt Simon čakal iný výsledok, ale úspech strany ho teší

Líder eurokandidátky Mostu-Híd Zsolt Simon očakával v eurovoľbách iný výsledok, ale úspech kolegovi Józsefovi Nagyovi praje. "Pracoval usilovne," skonštatoval pre TASR Simon.

V novom europarlamente by mal mať Most-Híd jedného europoslanca. Simona teší, že strana uspela. "Som rád, že strana Most-Híd bola ako tím úspešná. Máme jedného europoslanca a som rád, že som mohol stáť na čele kandidátky," povedal.

Nagyovi praje, aby sa mu v Bruseli darilo. Na otázku, či pre volebný neúspech nezvažuje odstúpiť z funkcie podpredsedu reagoval, že je to v tejto chvíli bezpredmetné. "Voľby považujem za úspech. Ako strana, tím sme uspeli," zopakoval.

Nízky záujem voličov o eurovoľby Simona neteší. Volebná účasť sa odhaduje okolo 13 percent. Podľa Simona ukázala výhody strán, ktoré sú na politickej scéne dlhé roky a majú tak aj pevnú voličskú základňu.

Pála Csákyho teší, že SMK volilo viac ľudí ako Most, juh sa vraj mení

Pála Csákyho, ktorý by mal byť novým europoslancom za SMK, teší úspech v sobotňajších eurovoľbách. SMK mala doteraz dvoch europoslancov, v novom europarlamente bude za túto stranu len jeden.

Csákyho príjemne prekvapilo aj to, že SMK volilo viac ľudí ako Most-Híd. Dodal, že podľa odhadov by mala mať SMK 6,5 percenta a Most-Híd 5,8 percenta. Tento výsledok podľa Csákyho naznačuje zmenu pomerov na južnom Slovensku.

Expredseda SMK je rád, že v europarlamente nebude zrejme sedieť so Zsoltom Simonom. Za Most-Híd by mal mandát obsadiť József Nagy. Csáky mieni byť aktívny v Bruseli aj na Slovensku. "Chcem byť viditeľnejší ako doterajší europoslanci," uviedol pre TASR.

Csákyho znepokojuje volebná účasť, ktorá je podľa odhadov okolo 13 percent. "So znepokojením sledujem nezáujem ľudí o eurovoľby," povedal pre TASR Csáky.

Preferovali sme osobný kontakt s ľuďmi tam, kde máme podporu, tvrdí Záborská

Voliči, ktorí vyznávajú kresťanské hodnoty, sa v týchto voľbách predsa len zmobilizovali viac pravdepodobne preto, že si uvedomujú hodnotovú križovatku, na ktorej sa Európa nachádza. "My sme v kampani preferovali osobný kontakt s ľuďmi, najmä v oblastiach, kde máme tradične vysoké preferencie," reagovala na solídny výsledok KDH, ktorý avizujú viaceré médiá, líderka kandidátky KDH Anna Záborská.

KDH podľa odhadov obhájilo v EP dva mandáty, postúpiť by mala práve Záborská a Miroslav Mikolášik. Kresťanskí demokrati si oproti voľbám z roku 2009 zrejme polepšili aj v percentuálnom vyjadrení volebného výsledku, v absolútnych číslach však, vďaka mimoriadne nízkej, podľa odhadov iba 13-percentnej volebnej účasti, stratili.

"Nízka účasť ma prekvapila. Diskusia s ľuďmi počas kampane sa mi zdala byť živšia ako pred piatimi rokmi," poznamenala s tým, že ako líderka eurokandidátky KDH dúfala vo vyššiu mobilizáciu voličov. "Budeme sa musieť, celá politická scéna, zamyslieť nad tým, ako by sme voličom lepšie priblížili problematiku EÚ počas volebného obdobia," dodala Záborská.

Jana Žitňanská: Výsledok NOVA je úspech, žiadna iná strana to nedokázala

Výsledok hnutia NOVA v sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu je úspechom, lebo žiadna politická strana takto neobstála, pokiaľ si neprešla aj parlamentnými voľbami. Pre TASR to dnes uviedla Jana Žitňanská, ktorá sa podľa neoficiálnych odhadov stala novou europoslankyňou za toto hnutie.

"Je to výsledok tvrdej poctivej práce našich členov a sympatizantov. Ďakujem všetkým voličom, ktorí prišli, treba si vážiť každého, kto volil. Gratulujem aj ostatným úspešným kandidátom. Som rada, že sa tam dostali tí, ktorí sa dostali a nie zástupcovia rôznych extrémistických strán, ktoré by mohli SR skôr poškodiť," odkázala.

Na otázku, ako si vysvetľuje, že sa jej z druhého miesta podarilo prekrúžkovať lídra kandidátky NOVA Jozefa Kollára, odpovedať nevedela. "Nemám na to nejakú teóriu alebo vysvetlenie. Ponúkla som svoju prácu, svoju službu a keď to ľudia ocenili, ďakujem im za to," dodala súčasná poslankyňa NR SR.

Boris Zala: Nestačí, keď médiá komunikujú európske témy štyri dni pred voľbami

Ak sa potvrdia infomácie o iba 13-percentnej účasti na eurovoľbách, bude to mimoriadne smutná záležitosť a veľká výzva pre politické strany aj médiá do budúcnosti. V reakcii na zverejnené predbežné odhady výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP) to pre TASR povedal europoslanec a zároveň kandidát Smeru-SD do EP Boris Zala.

Ľudia podľa neho európskym témam príliš nerozumejú a málo ich sledujú. Zároveň o nich v priebehu volebného obdobia centrálne médiá informujú minimálne. "Nestačí o týchto témach informovať štyri dni pred voľbami. Je to výzva pre politické strany, aby z európskych tém urobili svoje vlastné a pre médiá, aby ich urobili predmetom permanentnej politickej diskusie v priebehu volebného obdobia," poznamenal Zala. Dodal, že v priebehu predvolebnej kampane už majú voliči tendenciu vnímať diskusie o európskych témach skôr ako súčasť propagandy a nie ako vecný problém.

Na otázku, či súhlasí s myšlienkou politológa Martina Klusa, podľa ktorého nízka volebná účasť napokon poškodila Smer-SD a pomohla niektorým malým stranám, Zala odpovedal, že v princípe áno a navyše, pri mimoriadne nízkej volebnej účasti výraznejšie ovplyvňujú výsledok mnohé náhodné alebo regionálne faktory. "Ale aj skutočnosť, že médiá diskusiu na európske témy pokrývajú slabo pomáha stranám, ktoré sa do týchto diskusií v minulosti príliš nezapájali," dodal.

Slovensku na konzervatívnych hodnotách záleží

Skutočnosť, že z 13 zvolených slovenských europoslancov je päť jasne konzervatívnych, je vyjadrením, že Slovensku na konzervatívnych hodnotách záleží. Pre TASR to dnes uviedol politik Branislav Škripek, ktorý sa podľa odhadov výsledkov sobotňajších (24.5.) eurovolieb stal novým europoslancom za hnutie OĽaNO.

"Mrzí ma však, že vláda a ministerstvá urobili pre zviditeľnenie týchto volieb málo. V médiách sa zase objavili pohľady, že europoslanci sú darmožráči s vysokými platmi, čo možno znechutilo voličov," podotkol na margo nízkej volebnej účasti.

Škripek zároveň upozornil, že ľuďom na Slovensku sa chce venovať aj naďalej. "Mám projekt mobilnej poslaneckej kancelárie. Vidím nádej na zmenu politiky a spoločenského diania. Musí sa do toho zapojiť verejnosť, nemožno nechať politiku len politikom. Verejnosť sa musí starať o to, čo sa tu deje," apeloval.

Poslanec NR SR Škripek, ktorý sa podľa doterajších odhadov prekrúžkoval do europarlamentu zo štvrtého miesta, zo srdca ďakuje všetkým voličom, ktorí ho podporili. "Bola to moja komunita, ktorá ma volila. Som vďačný aj hnutiu OĽaNO, že som mohol takto preukázať, že ľudia na možnosť krúžkovania reagujú," dodal.

OĽaNO by teda malo mať jedného europoslanca. Lídrom ich kandidátky bol poslanec NR SR Jozef Viskupič, ktorý neuspel.

01 - Modified: 2006-05-31 10:26:00 - Feat.: 0 - Title: Zasadnutie zmierovacieho výboru azda naznačí ako ďalej s vízami
01 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-03-10 18:13:52 - Feat.: - Title: Strany majú posledné hodiny na podanie kandidátok do eurovolieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:28