StoryEditor

Investícia v Bratislave či Klausov útok na úniu. Toto sú top udalosti štvrtka

13.11.2014, 17:59
Autor:
redred

Ryanair predstavil novú linku z Bratislavy
a investuje vyše 200 miliónov dolárov

Letecká spoločnosť Ryanair otvorí v marci 2015 novú základňu v Bratislave. To znamená, že na letisku Milana Rastislava Štefánika bude mať dve lietadlá a šestnásť leteckých liniek. Írska spoločnosť ďalej potvrdila, že spúšťa novú linku Bratislava - Madrid. Vlastná základňa znamená, že lietadlá budú môcť ráno odlietať skôr a večer neskoršie pristávať, čo môže pomôcť najmä biznismenom.

Celková investícia Ryanairu na Slovensku má byť viac ako 200 miliónov dolárov, pričom chcú prepraviť milión pasažierov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to avizoval generálny riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary.

"Dúfam, že o nejakú dobu sa nám podarí priniesť do Bratislavy aj tretie a štvrté lietadlo," avizoval O'Leary. Nová báza by mala podľa dopravcu priniesť 60 letov týždenne a milión prepravených cestujúcich ročne. Pre dopravcu je to jeho 71. báza.


Zrušme EÚ ako komunizmus, vyzval Klaus.
Zatlieskal mu Sulík aj Farage

Do Česka sa podľa exprezidenta Václava Klausa vrátili pomery z obdobia pred rokom 1989. Môže za to Európska únia a socializmus, ktorý nastolila, myslí si niekdajšia hlava štátu. Dvadsaťosmička je podľa Klausa nereformovateľná a mala by sa zlikvidovať, tak ako predrevolučný režim. Klaus to vyhlásil v Európskom parlamente na konferencii Európa 25 rokov po páde železnej opony.

Václav Klaus sa posúva do stále krajnějších politických pozícií. Pre bývalého českého prezidenta už nie sú v Bruseli publikom britskí konzervatívci, česká ODS alebo poľské Právo a spravodlivosť. Teraz mu tlieska extrémna frakcia Európskeho parlamentu pod vedením UKIP (Strana pre nezávislosť britského kráľovstva) alebo poľský pravicový extrémista Janusz Korwin-Mikke. Na Klausovej prednáške sa zúčastnil aj slovenský europoslanec a šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.


Na Slovensko možno potečie ropa z Kazachstanu

Na Slovensko možno bude prúdiť ropa z Kazachstanu. Rusko totiž údajne ponúklo tejto ázijskej krajine možnosť dodávať jej ropu do východnej a juhovýchodnej Európy cez ukrajinskú vetvu ropovodu Družba. Moskva sa tak chce údajne zabezpečiť voči prepravnému riziku, píše agentúra Reuters.

"Rusko ponúklo Kazachstanu posúdiť možnosť dodávok kazašskej ropy cez Ruskú federáciu využitím ropovodu Družba do východnej a juhovýchodnej Európy,“ cituje Reuters vyjadrenie ministerstva energetiky. Túto ponuku vraj Kazaši dostali ešte počas rokovaní začiatkom septembra v ich hlavnom meste Astane. Následne mal kazašský ropný monopol KazTransOil ponúknuť miestnym ropným firmám, aby zvážili dodávky ich ropy uvedeným spôsobom. O množstve kazašskej ropy, ktorá by takto mohlo na Slovensko a do Maďarska putovať, zúčastnené strany nehovoria.


Škoda chce preraziť novinkou. Začne vyrábať hybridy

Automobilka Škoda Auto prvýkrát oficiálne potvrdila, že chystá výrobu áut, ktoré budú jazdiť čiastočne na elektrinu. Prvým vozidlom s hybridným pohonom má byť podľa informácií českého denníka MF Dnes v roku 2016 model Superb, hybridná Octavia potom dorazí o rok neskôr. Kvôli výrobe sa rozšíri závod v Mladej Boleslavi.

Automobilka svoje plány zverejnila v žiadosti o povolenie rozšírenia svojho závodu v Mladej Boleslavi. „Jedná sa o rozšírenie existujúcej montážnej haly M13 osobných automobilov, vnútorné úpravy haly M13 a úpravy infraštruktúry v súvislosti s plánovanou výrobou elektromobilov," napísala automobilka do textu zámeru, u ktorého teraz budú úradníci ministerstva posudzovať, či neovplyvní životné prostredie.

Ide o rozšírenie haly, v ktorej sa doteraz vyrábajú Octavie a Rapid. Denná kapacita 1 300 áut nechce automobilka navýšiť, ale 250 vozov denne by malo vychádzať s hybridným pohonom. Plán navyše počíta s tým, že automobilka rozšíri počet zamestnancov najmenej o 150 ľudí.

Má ísť o technológiu plug-in hybridu, teda automobilu, ktorý kombinuje spaľovací motor s elektromotorom. Batéria sa nabíja za jazdy, ale aj pri parkovaní z klasickej elektrickej zásuvky.


Výrobca bateriek Duracell mení majiteľa. Kúpil ho Buffett

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta dnes oznámila, že kúpi od koncernu Procter & Gamble (P&G) jeho divíziu výroby bateriek Duracell výmenou za akcie P&G v hodnote 4,7 miliardy USD (3,77 miliardy eur), ktoré vlastní. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Najväčší výrobca produktov pre domácnosti P&G, ktorý vyrába napríklad plienky Pampers či čistiace prostriedky Tide, súhlasil, že ešte pred dokončením transakcie prispeje sumou 1,8 miliardy USD v hotovosti na rekapitalizáciu firmy Duracell.

Koncern P&G už v auguste naznačil, že možno predá niektoré pomaly rastúce dcérske firmy, a v októbri spresnil, že predá Duracell, aby sa mohol sústrediť na svoje rýchlejšie rastúce značky.

01 - Modified: 2006-12-20 12:32:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž na dodávateľa elektronického mýta asi v máji 2007
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:26